Zonnepanelen
Alles wat je moet weten over zonnepanelen.
Alles wat je moet weten over zonnepanelen.
De kosten voor het opwekken van zonne-energie zijn enorm gedaald. Voor een compleet systeem inclusief goedkope zonnepanelen, omvormer, montage en installatie betaal je ongeveer € 1.500,-
Je kunt ook zomaar € 6.000,- kwijt zijn als je veel meer en de beste zonnepanelen wilt aanschaffen.
Laat je daarom goed adviseren door een erkend installateur en het loont om bij verschillende aanbieders offertes aan te vragen.
De aanschafkosten van zonnepanelen zijn van de volgende zaken afhankelijk:
Het merk en type van de zonnepanelen dat je kiest
Het merk en type omvormer en slimme meter
Wil je de zonne-energie wel of niet opslaan?
De montage, installatie, bekabeling en eventueel meerwerk
Een zonnepaneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen die opgevangen zonlicht omzetten in zonne-energie. Zonnepanelen worden daarom ook wel PV-panelen genoemd, naar het Engelse “Photo Voltaic”.
Een omvormer zet vervolgens de gelijkstroom om in wisselstroom zodat dit aansluit bij de energiebehoefte van jouw apparatuur.
Daarna wordt de 100% duurzaam opgewekte energie via de omvormer en de slimme meter naar de groepenkast geleidt.
De slimme meter houdt de hoeveelheid opgewekte zonne-energie bij, hoeveel je aan het energienet ‘terug’ levert en wat je voor eigen consumptie verbruikt.
Vanuit de groepenkast worden jouw apparaten in huis veilig van stroom voorzien.
Bekijk aanbiedingen van zonnepanelen en vraag direct een offerte aan.
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt.
Met verschillende eigenschappen, voor- en nadelen.
Zonnepanelen met monokristallen zijn gefabriceerd met siliciumkristallen. Alle siliciumkristallen worden tijdens de productie zo geplaatst waardoor het één kristal wordt. Hierdoor wordt het opgevangen zonlicht het efficientst omgezet in zonne-energie. En genereren hierdoor het hoogste energie rendemen. De panelen zijn duurder omdat de productie complexer is.
Polykristal zonnepanelen worden ook gemaakt van siliciumkristallen. De kristallen worden echter niet zo nauwkeurig geplaatst als bij de monokristal panelen. Het productieproces gaat sneller waardoor ze goedkoper zijn. Het rendement van de polykristal zonnepanelen ligt daardoor ook lage.
Zonnepanelen waarbij een dunne laag siliciumpoeder is aangebracht noemt men dunne film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben als kenmerk dat ze buigzaam zijn maar hebben een veel lager energie rendement dan mono- en polykristal zonnepanelen. Deze worden gebruikt voor tuinverlichting, bewegingssensoren en andere apparatuur die buiten zonlicht kunnen opvangen en niet veel energie nodig hebben. Of op objecten zoals zonwering, gevels en boten.
Dit is een vrij nieuwe techniek en hierdoor zijn de panelen een stuk duurder dan de conventionele zonnepanelen. De opbrengst over langere termijn is echter een stuk hoger. Daarnaast zijn ze erg degelijk en gaan ze niet zo snel kapot.
Het type dak heeft invloed op de kosten voor aanschaf van de zonnepanelen maar ook voor de hoeveelheid zonne-energie die je hiermee kunt opwekken. Door de ligging van Nederland zijn zonnepanelen bij ons het meest rendabel in een hoek van 30° tot 40°.
De hellingshoek van de zonnepanelen wordt bij een schuin dak beïnvloed door de hellingshoek van het dak.
Een zonnepaneel heeft op een schuin dak een gemiddelde oppervlakte van 1,5 M2.
Op platte daken worden de zonnepanelen, in de ideale hellingshoek in een frame gemonteerd. Het nadeel van een plat dak is echter dat de zonnepanelen meer ruimte nodig hebben en je er dus minder kwijt kunt.
Een zonnepaneel heeft op een plat dak een gemiddelde oppervlakte van 2,5 M2.
Wat houdt salderen in?
De stroom die u aan de netbeheerder levert wordt afgetrokken van de stroom die je bij je energieleverancier afneemt. Dat wordt salderen genoemd. Zo profitieer je ook van de stroom die verloren gaat als je niet thuis bent om het te verbruiken.
Overdag wek je met de meeste zonne-energie op terwijl de meeste mensen ‘s avonds het meeste energie verbruiken. De opgewekte energie kun je opslaan in een thuisaccu maar deze zijn nog erg duur en hebben een beperkte opslag. Zonne-energie kun je dus het best terugleveren aan het elektriciteitsnet.
Salderen zorgt er dus voor dat investeren in zonnepanelen financieel zeer aantrekkelijk is.
Welke regels zijn verbonden aan salderen?
Ja, een aantal zaken om rekening mee te houden:
Waar en wanneer moet ik mijn zonnepanelen registreren?
Je kunt de panelen registreren op de website Energieleveren.nl.
Zowel de netbeheerder als de energiemaatschappij worden dan geïnformeerd. Zij verzorgen de verdere administratieve verwerking voor het terugleveren van energie.
Doe dit zodra de installatiedatum van de zonnepaneleninstallatie bekend is.
Kan ik zonne-energie opslaan?
Ja, dat kan. Je kunt zonne-energie opslaan in een thuisaccu. De opslagcapaciteit van een thuisaccu is vrij laag en de investeringskosten zijn hoog. De salderingsregeling zorgt er ook voor dat het aantrekkelijker is om de opgewekte zonne-energie aan het net te verkopen. Een thuisbatterij biedt je wel de mogelijkheid om volledig onafhankelijk van het net jezelf in de energiebehoefte te voorzien. Handig als je in een buitengebied woont en een aansluiting op het elektriciteitsnet er niet in zit. Bijvoorbeeld voor een vakantiehuisje of woonboot.
Wat is een zonnecollector?
Bij een zonnecollector wordt stromend water opgewarmd met behulp van de warmte die van de zon afkomt. Dat heeft verder niets met zonnepanelen te maken.
Moeten zonnepanelen een Kema keur hebben?
Nee, Kema keur is een vrijwillig veiligheidskeurmerk voor elektrische apparaten zoals bijvoorbeeld groepenkasten. Producten die op de Europese Markt komen moeten een EU keurmerk hebben en voldoen dus aan de norm. Producten vanuit andere werelddelen hebben mogelijk lagere of geen veiligheidseisen waardoor je de kans loopt met een onveilig product opgezadeld te worden. Kies daarom altjd voor een betrouwbaar en gerenommeerd merk.
Hoeveel zonnepanelen kan ik op mijn dak plaatsen?
Gemiddeld genomen is een zonnepaneel 1,5 M2 groot. Afhankelijk van de oppervlakte van het dak waarop de panelen geplaatst moeten worden kun je zelf berekenen wat de maximale capaciteit is.
Let daarbij op of er eventueel slagschaduw op het dak valt. Bijvoorbeeld van een boom vlakbij het huis. Houd ook rekening met dakramen.
Moet mijn groepenkast worden uitgebreidt?
Als je veel zonne-energie opwekt en meer dan 518 Watt produceert dan moet je de groepenkast uitbreiden met een extra groep. Laat je goed adviseren door een vakbekwaam elektricien.
Moet je zonnepanelen onderhouden?
Zonnepanelen hebben bijna geen onderhoud nodig. Door de schuine opstelling van de panelen wordt het meeste vuil door regen weggespoeld. We adviseren wel om eens per jaar de zonnepanelen te checken op vuil en beschadigingen.