Welke soorten stekkers worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s?

Er zijn verschillende soorten stekkers en laadstandaarden die worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s over de hele wereld. Hier zijn enkele van de meest voorkomende stekkertypes:

  1. Type 1 (J1772): Deze stekker is ontwikkeld in Noord-Amerika en wordt ook wel de SAE J1772-stekker genoemd. Het wordt vaak gebruikt in de Verenigde Staten, Canada en enkele andere landen. Type 1-stekkers hebben vijf of zeven pinnen, waarvan sommige bedoeld zijn voor communicatie tussen de auto en het laadstation.
  2. Type 2 (Mennekes): Type 2-stekkers zijn wijdverspreid in Europa en worden ook steeds vaker wereldwijd gebruikt. Ze hebben zeven pinnen en worden gebruikt voor zowel langzaam als snel laden. Type 2-stekkers ondersteunen ook driefasig laden, wat sneller opladen mogelijk maakt als het laadstation en de auto dit ondersteunen.
  3. CHAdeMO: CHAdeMO is een specifieke snellaadstandaard die voornamelijk wordt gebruikt door Japanse en sommige Koreaanse fabrikanten, zoals Nissan, Mitsubishi en Kia. CHAdeMO-stekkers hebben een unieke vorm en communiceren met het laadstation om snel opladen mogelijk te maken.
  4. CCS (Combined Charging System): CCS is een universele snellaadstandaard die zowel AC- als DC-opladen ondersteunt. CCS-stekkers hebben extra pinnen naast de Type 2-stekker voor het snelle DC-opladen. CCS Combo 1 wordt voornamelijk gebruikt in Noord-Amerika, terwijl CCS Combo 2 gebruikelijk is in Europa.
  5. Tesla Supercharger: Tesla heeft zijn eigen laadnetwerk en gebruikt specifieke stekkers voor hun Supercharger-laadstations. Afhankelijk van het model Tesla kunnen ze gebruikmaken van de Tesla Supercharger-stekkers, die alleen compatibel zijn met Tesla-voertuigen.

Het is belangrijk op te merken dat sommige stekkers compatibel zijn met meerdere standaarden. Bijvoorbeeld, sommige Type 2-stekkers kunnen zowel AC- als DC-opladen ondersteunen door toevoeging van extra pinnen. Dit maakt het mogelijk om verschillende types voertuigen op te laden met dezelfde laadpaal, op voorwaarde dat de voertuigen en het laadstation compatibel zijn.

Laadinfrastructuur en stekkertypes kunnen variëren per land en regio, dus het is altijd raadzaam om te controleren welk stekkertype compatibel is met uw specifieke elektrische auto en welke soorten laadstations beschikbaar zijn in uw omgeving.