Welke soorten stekkers en stopcontacten worden gebruikt voor krachtstroomaansluitingen?

Voor krachtstroomaansluitingen worden doorgaans speciale stekkers en stopcontacten gebruikt die geschikt zijn voor de hogere spanningen en stroomsterktes. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten stekkers en stopcontacten voor krachtstroomaansluitingen:

 1. CEE-stekkers en -stopcontacten: CEE (Comité Européen de l’Électrotechnique) is een standaard die veel gebruikt wordt voor krachtstroomaansluitingen in Europa. De meest voorkomende CEE-stekkers en -stopcontacten zijn:
  • CEE 16A: Deze stekker heeft drie pinnen en wordt gebruikt voor een 16 ampère krachtstroomaansluiting. Het stopcontact heeft overeenkomstig drie contactpunten.
  • CEE 32A: Deze stekker heeft vijf pinnen en wordt gebruikt voor een 32 ampère krachtstroomaansluiting. Het stopcontact heeft ook vijf contactpunten.
  • CEE 63A: Deze stekker heeft vijf pinnen en wordt gebruikt voor een 63 ampère krachtstroomaansluiting. Het stopcontact heeft ook vijf contactpunten.

  Deze CEE-stekkers en -stopcontacten zijn gestandaardiseerd en worden gebruikt in verschillende industrieën en commerciële toepassingen.

 2. Perilex-stekkers en -stopcontacten: In sommige landen, zoals Nederland, wordt de Perilex-standaard gebruikt voor krachtstroomaansluitingen in huishoudelijke omgevingen. Een Perilex-stekker heeft vier pinnen en wordt gebruikt voor aansluitingen met een vermogen tot 16 ampère of 25 ampère. Het bijbehorende Perilex-stopcontact heeft vier contactpunten.
 3. Andere speciale stekkers en stopcontacten: Afhankelijk van het specifieke land, de industrie of de toepassing, kunnen er ook andere speciale stekkers en stopcontacten worden gebruikt voor krachtstroomaansluitingen. Deze kunnen variëren in ontwerp en configuratie, afhankelijk van de regionale normen en voorschriften.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze van de stekkers en stopcontacten afhankelijk is van de specifieke krachtstroomaansluiting en de geldende normen in jouw regio. Een gekwalificeerde elektricien kan je adviseren over de juiste stekkers en stopcontacten die geschikt zijn voor jouw specifieke toepassing en locatie.