Bij het uitbreiden van een groepenkast zijn er verschillende materialen en gereedschappen die je nodig hebt. Hier is een lijst met essentiële items die je zou kunnen gebruiken:

Materialen:

 1. Zekeringautomaten (installatieautomaten): Selecteer de juiste zekeringautomaten op basis van de belasting en de vereiste nominale stroomwaarde (ampère).
 2. Aardlekschakelaars: Afhankelijk van de voorschriften en vereisten, kan het nodig zijn om aardlekschakelaars toe te voegen voor extra veiligheid.
 3. Bedrading: Zorg voor de juiste bedrading, zoals VD-draad of installatiedraad, in de juiste doorsnede (dikte) voor de benodigde stroomsterkte.
 4. Kabelgoten en kabelklemmen: Mogelijk moet je kabelgoten en kabelklemmen gebruiken om de bedrading netjes en veilig te leiden en te bevestigen.
 5. Verbindingsmateriaal: Je hebt mogelijk schroeven, bouten, moeren en andere verbindingsmaterialen nodig om componenten stevig te bevestigen.

Gereedschappen:

 1. Schroevendraaiers: Zorg voor een set schroevendraaiers met platte en kruiskoppen voor het losmaken en vastdraaien van schroeven.
 2. Tangen: Tangen, zoals een zijsnijtang en een combinatietang, kunnen handig zijn voor het knippen en vastgrijpen van draden.
 3. Striptang: Een striptang is nodig om de isolatie van draden te verwijderen.
 4. Draadstripper: Een draadstripper kan handig zijn om de bedrading op de juiste lengte te strippen.
 5. Spanningstester: Gebruik een spanningstester om te controleren of er spanning aanwezig is voordat je met de bedrading werkt.
 6. Nijptang: Een nijptang kan handig zijn voor het bevestigen van kabelklemmen en het knippen van kabelbinders.
 7. Meetinstrumenten: Gebruik meetinstrumenten, zoals een multimeter, om de spanning, weerstand en continuïteit te meten tijdens het testen en controleren van de installatie.
 8. Zaag of multitool: Mogelijk heb je een zaag of een multitool nodig om de groepenkast te vergroten of aan te passen.
 9. Veiligheidsuitrusting: Draag altijd de juiste veiligheidsuitrusting, zoals handschoenen, veiligheidsbril en werkkleding, tijdens het werken aan elektrische installaties.

Het is belangrijk om veiligheidsvoorschriften en lokale regelgeving te volgen bij het uitbreiden van een groepenkast. Als je niet over de juiste kennis en ervaring beschikt, is het raadzaam om een professionele elektricien in te schakelen om de uitbreiding uit te voeren.