Welke elektriciteitskabel voor in de grond?

Voor het leggen van elektriciteitskabels in de grond wordt doorgaans een specifiek type kabel gebruikt dat geschikt is voor ondergrondse toepassingen. Hier zijn twee veelgebruikte types elektriciteitskabels die geschikt zijn voor begraven in de grond:

 1. NYY-kabel (NYY-J, NYY-O):
  • Toepassing: NYY-kabels zijn geschikt voor ondergronds gebruik en worden vaak toegepast in residentiële en industriële installaties voor het voeden van bijvoorbeeld tuinverlichting, pompen en andere apparatuur in de grond.
  • Constructie: Deze kabels hebben koperen geleiders en zijn voorzien van PVC-isolatie en een PVC-mantel. Ze zijn geschikt voor begraven toepassingen en bieden bescherming tegen vocht en andere invloeden van de bodem.
  • Aanduidingen: NYY-J wordt vaak gebruikt voor vaste installaties, terwijl NYY-O geschikt is voor bewegende installaties zoals kabelhaspels.
 2. XVB-kabel:
  • Toepassing: XVB-kabels zijn geschikt voor zowel bovengrondse als ondergrondse installaties. Ze worden vaak gebruikt voor de voeding van stopcontacten, verlichting en andere elektrische apparatuur.
  • Constructie: XVB-kabels hebben koperen geleiders, PVC-isolatie, en een PVC-mantel. Ze zijn geschikt voor directe begraving in de grond en bieden bescherming tegen vocht en andere omgevingsfactoren.
  • Aanduidingen: XVB-kabels worden vaak aangeduid met het aantal aders en de doorsnede van de geleiders, bijvoorbeeld 3G2.5 voor een kabel met 3 aders en geleiders van 2,5 mm².

Bij het kiezen van een elektriciteitskabel voor begraven toepassingen is het belangrijk om lokale bouwvoorschriften en elektrische normen te raadplegen. Deze normen kunnen specifieke eisen stellen aan het type kabel dat moet worden gebruikt en de diepte waarop de kabel moet worden begraven. Het raadplegen van een gekwalificeerde elektricien kan ook helpen bij het maken van de juiste keuze voor de specifieke installatie.