De connectortypes die worden ondersteund door de beste laadpalen kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke model en de fabrikant. Er zijn verschillende connectortypes die in gebruik zijn voor het opladen van elektrische voertuigen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende connectortypes die je kunt tegenkomen:

  1. Type 1 (J1772): Dit is een connectortype dat voornamelijk wordt gebruikt in Noord-Amerika en Japan. Het heeft een enkele stekker met vijf of zeven pinnen en wordt gebruikt voor zowel AC-laden als langzamer DC-laden.
  2. Type 2 (Mennekes): Dit is een veelvoorkomend connectortype dat wordt gebruikt in Europa. Het heeft een enkele stekker met zeven pinnen en wordt gebruikt voor zowel AC-laden als sneller DC-laden. Type 2-connectoren ondersteunen vaak hogere laadsnelheden dan Type 1-connectoren.
  3. CCS (Combined Charging System): CCS is een connectortype dat gebruikmaakt van de Type 2-connector en extra pinnen heeft voor snelladen met gelijkstroom (DC-laden). CCS-connectoren worden steeds populairder en worden gebruikt door veel fabrikanten van elektrische voertuigen, vooral in Europa en Noord-Amerika.
  4. CHAdeMO: CHAdeMO is een connectortype dat oorspronkelijk uit Japan komt, maar ook wereldwijd wordt gebruikt. Het heeft een specifieke stekker en wordt voornamelijk gebruikt voor snelladen met gelijkstroom. Sommige laadpalen bieden ondersteuning voor zowel CCS als CHAdeMO, waardoor voertuigen met verschillende connectortypes kunnen worden opgeladen.

Het is belangrijk om de specificaties van de laadpaal te controleren om te zien welke connectortypes worden ondersteund. Sommige laadpalen kunnen meerdere connectortypes bieden door middel van verwisselbare kabels of adapters. Dit geeft je flexibiliteit bij het opladen van verschillende voertuigen met verschillende connectortypes.

Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren welke connectortypes jouw elektrische voertuig ondersteunt, zodat je ervoor kunt zorgen dat de laadpaal compatibel is met jouw voertuig.