Welke 5 soorten spanningen zijn er?

Hier zijn vijf verschillende soorten spanningen die in elektrische contexten worden gebruikt:

  1. Gelijkspanning (DC): Bij gelijkspanning blijft de richting van de elektrische stroom constant. Dit betekent dat de lading in één richting beweegt. Batterijen en accu’s leveren typisch gelijkspanning, en het wordt vaak gebruikt in elektronische apparaten zoals mobiele telefoons en laptops.
  2. Wisselspanning (AC): Wisselspanning is een type spanning waarbij de richting van de elektrische stroom periodiek verandert. Dit gebeurt meestal in een sinusvormig patroon. Het elektriciteitsnet levert vaak wisselspanning voor de distributie van elektriciteit over lange afstanden.
  3. Laagspanning: Laagspanning verwijst naar elektrische systemen met een lage spanning, meestal tot 1000 volt. Dit type spanning wordt vaak gebruikt in huishoudelijke elektronica en laagvermogenstoepassingen.
  4. Hoogspanning: Hoogspanning verwijst naar elektrische systemen met een hoge spanning, meestal boven de 1000 volt. Hoogspanning wordt gebruikt voor het transporteren van elektriciteit over lange afstanden en wordt ook gebruikt in industriële toepassingen.
  5. Extra lage spanning (ELV): Extra lage spanning wordt gebruikt om een laag potentiaalverschil aan te duiden, meestal onder de 50 volt wisselspanning of 120 volt gelijkspanning. ELV wordt vaak gebruikt in veiligheidssystemen, telecommunicatie en laagvermogenstoepassingen.