Een slecht energielabel wordt vertegenwoordigd door de categorieën D, E, F, en G. Op de energielabelschaal varieert deze van A (zeer zuinig) tot G (weinig zuinig). Een woning of apparaat met een label in de lagere categorieën D, E, F of G wordt als minder energiezuinig beschouwd.

Een slecht energielabel geeft aan dat het betreffende gebouw of apparaat minder efficiënt omgaat met energie, wat kan resulteren in hogere energiekosten en een grotere ecologische voetafdruk. Bijvoorbeeld, een woning met een energielabel G heeft doorgaans minder goede isolatie, verouderde verwarmingssystemen en/of weinig gebruik van energiezuinige technologieën.

Bij de aankoop van nieuwe apparaten of het huren/kopen van een woning is het raadzaam om aandacht te besteden aan het energielabel. Een beter energielabel kan niet alleen de impact op het milieu verminderen, maar ook leiden tot lagere energiekosten op de lange termijn. Het label biedt informatie over de energieprestaties van het gebouw of apparaat en kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij het maken van duurzame keuzes.