Stille stroomvreters zijn elektronische apparaten of huishoudelijke items die onopvallend energie verbruiken, zelfs wanneer ze niet actief worden gebruikt. Ze staan bekend om hun “sluipverbruik” omdat ze stilletjes stroom verbruiken in de stand-by modus of wanneer ze zijn uitgeschakeld. Hier zijn enkele voorbeelden van stille stroomvreters:

  1. Televisies: Veel moderne televisies hebben stand-by functies die energie verbruiken, zelfs wanneer de tv is uitgeschakeld. Dit geldt ook voor randapparatuur zoals soundbars.
  2. Computers: Computers, laptops en randapparatuur zoals printers kunnen nog steeds energie verbruiken als ze zijn aangesloten, zelfs als ze zijn uitgeschakeld.
  3. Opladers: Opladers voor mobiele telefoons, laptops en andere apparaten verbruiken energie, zelfs als er geen apparaat is aangesloten.
  4. Kabel- en satellietontvangers: Deze apparaten blijven vaak energie verbruiken, zelfs wanneer ze niet actief worden gebruikt.
  5. Wasmachines en drogers: Apparaten zoals wasmachines en drogers kunnen energie verbruiken in de stand-by modus of als ze zijn aangesloten maar niet in gebruik zijn.
  6. Koffiezetapparaten & Koffiemachines: Sommige koffiezetapparaten hebben stand-by functies die energie verbruiken, zelfs als ze niet koffie aan het zetten zijn.
  7. Modems en routers: Deze apparaten kunnen constant aan staan en energie verbruiken, zelfs als er geen actieve internetactiviteit is.

Om het sluipverbruik van stille stroomvreters te verminderen, kun je overwegen om apparaten volledig uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn of gebruik te maken van stekkerblokken met aan/uit-schakelaars. Het gebruik van energiezuinige apparaten en bewustwording van sluipverbruik kunnen helpen om onnodig energieverlies te voorkomen.