Bij het kiezen van een nieuwe groepenkast zijn er verschillende typen zekeringen en schakelaars waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele belangrijke componenten die je moet overwegen:

  1. Hoofdschakelaar: De hoofdschakelaar is de schakelaar waarmee je de stroomtoevoer naar de gehele groepenkast kunt uitschakelen. Het is essentieel om de hoofdschakelaar te hebben om de elektrische installatie volledig te kunnen uitschakelen in noodgevallen of bij onderhoudswerkzaamheden.
  2. Zekeringautomaten (automatische zekeringen): Zekeringautomaten zijn beschermingsinrichtingen die in individuele groepen worden geplaatst en dienen om overbelasting en kortsluiting te voorkomen. Ze onderbreken automatisch de stroomtoevoer naar een specifieke groep als de stroom hoger is dan de nominale waarde. Zekeringautomaten zijn verkrijgbaar in verschillende nominale stroomsterktes, zoals 6A, 10A, 16A, enz. Het is belangrijk om zekeringautomaten te kiezen die geschikt zijn voor de specifieke belasting van elke groep in je elektrische installatie.
  3. Aardlekschakelaars (differentieelschakelaars): Aardlekschakelaars beschermen tegen aardlekstromen en helpen elektrocutiegevaar te voorkomen. Ze detecteren het verschil tussen de inkomende en uitgaande stroom en schakelen de stroomtoevoer onmiddellijk uit als er een aardlekstroom wordt gedetecteerd. Het wordt aanbevolen om aardlekschakelaars met een gevoeligheid van 30 mA te installeren, wat gebruikelijk is voor de meeste huishoudelijke toepassingen.
  4. Overspanningsbeveiliging: Een overspanningsbeveiliging kan worden toegevoegd aan de groepenkast om elektrische apparatuur te beschermen tegen schade als gevolg van spanningspieken in het elektriciteitsnet. Dit kan vooral belangrijk zijn als je in een gebied woont met een hoge kans op blikseminslagen of fluctuerende spanningen.
  5. Installatieschakelaar: Een installatieschakelaar wordt gebruikt om de stroomtoevoer naar de groepenkast of een specifieke groep volledig te onderbreken. Dit kan handig zijn bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden of reparaties aan de groepenkast.

Bij het kiezen van een nieuwe groepenkast is het raadzaam om advies in te winnen bij een professionele elektricien. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van de juiste componenten en configuratie op basis van jouw specifieke elektrische behoeften en de geldende elektrische voorschriften in jouw regio.