De grootste energievreters in huis kunnen variëren afhankelijk van het type huishouden en het gebruik van apparaten. Over het algemeen zijn hier enkele van de grootste energieverbruikers:

  1. Verwarmingssystemen: Verwarmingssystemen, zoals centrale verwarming of elektrische kachels, kunnen aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken, vooral tijdens koude seizoenen.
  2. Airconditioning: Het gebruik van airconditioning, met name in warme klimaten, kan aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit verbruiken.
  3. Waterverwarming: Verwarming van water voor douches, baden en andere huishoudelijke taken kan een aanzienlijke hoeveelheid energie vereisen.
  4. Koelkast en vriezer: Koelkasten en vriezers zijn continu in bedrijf en kunnen aanzienlijke energie verbruiken, vooral als ze oud zijn of niet efficiënt.
  5. Wasmachine en droger: Het regelmatig gebruik van wasmachines en drogers kan het energieverbruik verhogen.
  6. Verlichting: Traditionele gloeilampen verbruiken meer energie dan energiezuinige opties zoals LED-lampen.
  7. Elektronische apparaten: Televisies, computers, gameconsoles en andere elektronische apparaten kunnen aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken, vooral als ze continu zijn ingeschakeld.
  8. Ovens en kookplaten: Keukenapparatuur zoals ovens en kookplaten verbruiken energie tijdens het kookproces.
  9. Onnodig standby-gebruik: Apparaten zoals tv’s, computers en opladers kunnen nog steeds energie verbruiken in de standby-modus. Het is goed om deze volledig uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn.
  10. Zwembadpompen: Voor huishoudens met zwembaden kan het continu laten draaien van zwembadpompen aanzienlijke energie kosten.

Bewustwording van het energieverbruik van deze apparaten en het nemen van stappen om ze efficiënter te gebruiken of te upgraden naar energiezuinige modellen kan helpen om het totale energieverbruik te verminderen.