De belangrijkste componenten van een groepenkast zijn:

  1. Hoofdschakelaar: Dit is de schakelaar waarmee de volledige elektriciteitsvoorziening van het gebouw kan worden uitgeschakeld. Het dient als de eerste schakel in de elektrische installatie en wordt gebruikt voor onderhoud, reparaties of in noodgevallen.
  2. Aardlekschakelaar: Een aardlekschakelaar is een beveiligingsmechanisme dat de elektriciteitsvoorziening automatisch uitschakelt als er een verschil in stroom wordt gedetecteerd tussen de fase en de neutrale draad. Dit kan wijzen op een lekstroom naar de aarde, wat een potentieel gevaar vormt voor elektrische schokken. De aardlekschakelaar biedt extra bescherming tegen elektrische gevaren.
  3. Groepen: De groepenkast heeft meerdere groepen, elk met een eigen zekering of installatieautomaat. Elke groep voorziet een specifiek deel van het gebouw van elektriciteit, bijvoorbeeld de keuken, de woonkamer, de slaapkamers, enzovoort. Het gebruik van meerdere groepen maakt het mogelijk om de belasting van de elektrische installatie evenwichtig te verdelen.
  4. Zekeringen of installatieautomaten: Deze componenten beschermen de elektrische bedrading van elke groep tegen overbelasting en kortsluiting. Ze zijn ontworpen om de stroomsterkte te bewaken en de stroom af te sluiten als deze de veilige limieten overschrijdt. Traditioneel werden zekeringen gebruikt, maar tegenwoordig worden vaak installatieautomaten (ook wel automatische zekeringen genoemd) gebruikt. Installatieautomaten kunnen worden gereset na een stroomonderbreking, terwijl zekeringen vervangen moeten worden.
  5. Aardingsinstallatie: Een groepenkast bevat ook aansluitingen voor de aarding van de elektrische installatie. Dit omvat een aardingsklem en aardingsdraden die zijn verbonden met de aardingspennen van het gebouw. De aarding is essentieel voor de veiligheid en helpt bij het afvoeren van ongewenste elektrische stromen naar de aarde.

Deze componenten vormen samen de basis van een groepenkast en zorgen voor een veilige en gecontroleerde elektrische distributie in een gebouw. Het is belangrijk dat de groepenkast wordt geïnstalleerd en onderhouden door een gekwalificeerde elektricien volgens de geldende normen en voorschriften.