Er zijn verschillende apparaten en situaties in huis die ongemerkt veel stroom kunnen verbruiken, ook wel bekend als sluipverbruik. Hier zijn enkele van deze stille stroomvreters:

  1. Stand-by modus van elektronische apparaten: Televisies, computers, gameconsoles en andere elektronische apparaten verbruiken vaak stroom, zelfs wanneer ze zijn uitgeschakeld maar nog steeds zijn aangesloten op het stopcontact.
  2. Opladers: Opladers voor mobiele telefoons, laptops en andere apparaten kunnen stroom verbruiken, zelfs als er geen apparaat is aangesloten.
  3. Wasmachine en droger: Apparaten zoals wasmachines en drogers kunnen energie verbruiken in de stand-by modus of als ze zijn aangesloten maar niet in gebruik zijn.
  4. Televisie-ontvangers: Kabel- of satellietontvangers blijven vaak energie verbruiken, zelfs wanneer de tv is uitgeschakeld.
  5. Modems en routers: Deze apparaten kunnen constant aan staan en energie verbruiken, zelfs als er geen actieve internetactiviteit is.
  6. Elektrische apparaten met een klok of display: Apparaten zoals magnetrons, koffiezetapparaten en ovens met digitale displays verbruiken stroom om de klok of het display bij te houden.
  7. Niet-energiezuinige verlichting: Traditionele gloeilampen en bepaalde soorten tl-verlichting kunnen relatief veel energie verbruiken in vergelijking met energiezuinige LED-lampen.

Om sluipverbruik te verminderen, kun je overwegen om apparaten volledig uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn of gebruik te maken van stekkerblokken met aan/uit-schakelaars. Het bewust uitschakelen van apparaten en het investeren in energiezuinige alternatieven kunnen helpen om onnodig energieverlies te voorkomen.