Wat moet ik doen als ik een elektrische schok krijg?

Als je een elektrische schok krijgt, zijn hier enkele belangrijke stappen die je kunt volgen:

  1. Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat je jezelf en anderen in de buurt in veiligheid brengt. Als je nog steeds in contact staat met een elektrische bron, verwijder jezelf dan onmiddellijk van de bron. Schakel indien mogelijk ook de stroomtoevoer uit.
  2. Bel onmiddellijk medische hulp: Afhankelijk van de ernst van de schok, moet je mogelijk medische hulp zoeken. Bel het alarmnummer van jouw land of vraag iemand anders om dat te doen als je niet in staat bent om dit zelf te doen.
  3. Beoordeel de toestand van het slachtoffer: Als je getuige bent van iemand anders die een elektrische schok krijgt, beoordeel dan de toestand van het slachtoffer. Als ze bewusteloos zijn, controleer dan de ademhaling en de hartslag en begin zo nodig met reanimeren.
  4. Schakel de stroom uit: Als je een kleinere schok hebt gehad en nog steeds in staat bent om te bewegen, schakel dan de stroom uit om verdere schade te voorkomen. Dit kan worden gedaan door de stroomonderbreker uit te schakelen of de stekker van het apparaat uit het stopcontact te trekken.
  5. Controleer op verwondingen: Controleer jezelf of het slachtoffer op verwondingen. Als er sprake is van brandwonden, bloedingen of andere ernstige verwondingen, zorg dan voor eerste hulp en blijf zo nodig bij het slachtoffer totdat de medische hulp arriveert.
  6. Raadpleeg een arts: Ook als de schok aanvankelijk niet ernstig lijkt, is het raadzaam om een arts te raadplegen om ervoor te zorgen dat er geen verborgen interne verwondingen zijn.

Onthoud dat het altijd het beste is om medische professionals te raadplegen bij een elektrische schok, zelfs als de symptomen in eerste instantie mild lijken.