Wat moet ik doen als er een brandgeur uit een stopcontact of schakelaar komt?

Als je een brandgeur uit een stopcontact of schakelaar ruikt, is het belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen, omdat dit een potentieel gevaarlijke situatie kan zijn. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

  1. Schakel de stroom uit: Ga onmiddellijk naar het elektrische paneel en schakel de stroom uit naar het betreffende circuit. Dit kan worden gedaan door de bijbehorende stroomonderbreker uit te schakelen. Hierdoor wordt de stroomtoevoer naar het stopcontact of de schakelaar onderbroken en wordt het risico op brand verminderd.
  2. Controleer op brand: Als je een brandgeur ruikt, moet je extra voorzichtig zijn en zorgen dat er geen brand is ontstaan. Controleer het stopcontact of de schakelaar visueel op tekenen van rook, vonken of vlammen. Als er een brand is, bel dan onmiddellijk de brandweer en verlaat het gebouw volgens de juiste evacuatieprocedures.
  3. Laat het stopcontact inspecteren: Nadat de stroom is uitgeschakeld en er geen direct gevaar meer is, kun je een professionele elektricien inschakelen om het stopcontact of de schakelaar te inspecteren. Ze kunnen de oorzaak van de brandgeur identificeren, de bedrading controleren en eventuele noodzakelijke reparaties uitvoeren.
  4. Vermijd gebruik van het stopcontact: Zolang de oorzaak van de brandgeur niet is vastgesteld en de reparaties niet zijn uitgevoerd, moet je het betreffende stopcontact of de schakelaar vermijden en geen elektrische apparaten erop aansluiten. Het is beter om veilig te zijn en verdere risico’s te voorkomen totdat het probleem is verholpen.

Onthoud dat elektrische branden zeer gevaarlijk kunnen zijn, en als je twijfelt of niet in staat bent om de situatie veilig te beoordelen, neem dan onmiddellijk contact op met de brandweer en volg hun instructies op. Een professionele elektricien kan je helpen om het probleem op te lossen en ervoor te zorgen dat de elektrische installatie veilig is.