Wat kost elektrisch laden per km?

De kosten van elektrisch laden per kilometer kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de prijs van elektriciteit, de efficiëntie van het voertuig en het laadpuntstarief. Over het algemeen kan een ruwe schatting worden gemaakt door de totale kosten voor het opladen van een voertuig te delen door de totale afgelegde kilometers.

Om een eenvoudige berekening te maken, kun je de volgende stappen volgen:

  1. Bepaal de totale kosten voor het opladen: Dit omvat de prijs van elektriciteit per kilowattuur (kWh) en eventuele bijkomende kosten, zoals starttarieven of abonnementskosten.
  2. Bereken het totale verbruik van het voertuig: De meeste elektrische voertuigen hebben een opgegeven energieverbruik in kWh per kilometer. Deze informatie kan worden gevonden in de specificaties van het voertuig of via de fabrikant.
  3. Deel de totale kosten voor het opladen door het totale verbruik van het voertuig: Door de totale kosten te delen door het totale verbruik, krijg je een ruwe schatting van de kosten per kilometer.

Het is belangrijk op te merken dat de efficiëntie van elektrische voertuigen kan variëren, afhankelijk van verschillende omstandigheden, zoals snelheid, wegomstandigheden en temperatuur. Daarom is de berekende kostprijs per kilometer een benadering en kunnen de werkelijke kosten variëren.

Daarnaast kunnen de tarieven voor elektriciteit en laadpunten variëren, dus het is raadzaam om regelmatig de tarieven en aanbiedingen van laadpunten te controleren om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de kosten van elektrisch laden per kilometer in jouw specifieke situatie.