De keuze tussen een doorstroomboiler (tankless boiler) en een boiler met een opslagtank hangt af van verschillende factoren en het specifieke gebruiksscenario in een huishouden. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot de efficiëntie en kosten:

 1. Energieverbruik:
  • Een doorstroomboiler verwarmt water op aanvraag, wat betekent dat het alleen energie verbruikt wanneer warm water nodig is. Dit kan efficiënter zijn dan een boiler met een opslagtank, die constant warm water in de tank op temperatuur moet houden, zelfs als het niet wordt gebruikt.
  • Echter, doorstroomboilers hebben mogelijk een hoger piekvermogen nodig op het moment van gebruik, wat kan leiden tot hogere energiekosten tijdens piekuren.
 2. Ruimtebesparing:
  • Doorstroomboilers zijn over het algemeen compacter dan boilers met een opslagtank, wat handig kan zijn als ruimte een beperkende factor is.
 3. Initiële kosten:
  • Doorstroomboilers hebben doorgaans een hogere initiële aanschafprijs dan boilers met een opslagtank. De kosten van installatie moeten ook worden overwogen.
 4. Levensduur en Onderhoud:
  • Boilers met een opslagtank hebben een beperkte levensduur vanwege de slijtage van de tank. Doorstroomboilers hebben over het algemeen een langere levensduur en vereisen vaak minder onderhoud.
 5. Waterkwaliteit:
  • In gebieden met hard water kan kalkafzetting een probleem zijn voor doorstroomboilers. Boilers met een opslagtank hebben minder last van dit probleem, maar de tank kan na verloop van tijd aanslag opbouwen.
 6. Gebruikspatroon:
  • Het gebruiksprofiel van een huishouden speelt een rol. Als er vaak gelijktijdig warm water nodig is op meerdere plaatsen, kan een doorstroomboiler minder geschikt zijn vanwege de benodigde piekcapaciteit.

In het algemeen kunnen doorstroomboilers efficiënter zijn in termen van energieverbruik, maar het hangt af van individuele omstandigheden. Het is aan te raden om de specifieke behoeften van jouw huishouden, beschikbare ruimte en budget in overweging te nemen en mogelijk advies in te winnen bij een professional bij het kiezen tussen een doorstroomboiler en een boiler met een opslagtank.