Wat is zone 3 in de badkamer?

In de context van elektrische installaties in badkamers wordt “Zone 3” niet officieel erkend volgens de Nederlandse normen. De indeling van zones in badkamers volgt doorgaans de IP (Ingress Protection) classificatie en IEC 60529-normen. Hier zijn de algemene zones die worden gebruikt in de badkamer, gebaseerd op de mate van bescherming tegen vocht:

  1. Zone 0: Directe omgeving van het bad of de douchebak. Alleen armaturen met een zeer hoge IP-beschermingsgraad (meestal IP67) zijn hier toegestaan.
  2. Zone 1: De ruimte boven Zone 0, tot 2,25 meter boven de vloer van het bad of de douchebak. Armaturen met een hoge IP-beschermingsgraad (bijvoorbeeld IP44) zijn hier geschikt.
  3. Zone 2: Een gebied dat zich uitstrekt tot 60 cm buiten Zone 1 en 2,25 meter boven de vloer van het bad of de douchebak. Hier zijn armaturen met een matige IP-beschermingsgraad (bijvoorbeeld IP44) geschikt.
  4. Buiten Zone 2: Dit is de rest van de badkamer die buiten Zone 2 valt. Hier zijn er geen specifieke IP-beschermingsvereisten, maar het wordt aanbevolen om armaturen met een redelijke beschermingsgraad te gebruiken vanwege de aanwezigheid van vocht in de lucht.

Deze zones helpen bij het bepalen welke soorten elektrische apparatuur en armaturen geschikt zijn voor specifieke gebieden in de badkamer. Het is belangrijk om te weten dat deze indeling kan variëren afhankelijk van de specifieke elektrische normen en regelgeving in jouw regio. Raadpleeg de lokale elektrische voorschriften en neem indien nodig contact op met een gekwalificeerde elektricien voor advies op maat.