Wat is Zone 1 in de badkamer?

Zone 1 in de badkamer is het gebied dat zich bevindt rondom het bad of de douchebak. Het wordt gedefinieerd als het gebied tot 2,25 meter boven de vloer van het bad of de douchebak en tot 1,20 meter horizontaal vanaf de buitenrand van het bad of de douchebak.

In Zone 1 gelden specifieke eisen voor de IP-beschermingsgraad van elektrische apparatuur. IP staat voor Ingress Protection en wordt gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen stof aan, en het tweede cijfer geeft de bescherming tegen water aan. Voor Zone 1 in de badkamer wordt meestal een minimale IP-beschermingsgraad van IP44 aanbevolen.

Dit betekent dat elektrische apparatuur in Zone 1, zoals lampen, ventilatoren, of schakelaars, bestand moet zijn tegen het binnendringen van kleine voorwerpen en beschermd moet zijn tegen spatwater vanuit alle richtingen. Het is belangrijk om apparatuur te gebruiken die specifiek is ontworpen en gecertificeerd voor gebruik in vochtige omgevingen en die voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en voorschriften.