Het belangrijkste verschil tussen een volledig elektrische auto (EV) en een hybride auto is de aandrijftechnologie en de mate van afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Een volledig elektrische auto (EV) is volledig afhankelijk van elektrische energie voor het aandrijven van de motor. Het heeft een grote batterij die elektriciteit opslaat en een elektrische motor die de wielen aandrijft. Een EV gebruikt geen brandstof zoals benzine of diesel en stoot tijdens het rijden geen uitlaatgassen uit. Het opladen van een EV gebeurt via een externe stroombron, zoals een thuislaadstation, openbaar laadstation of snellaadstation.

Aan de andere kant is een hybride auto een voertuig dat zowel een interne verbrandingsmotor (meestal op benzine) als een elektrische motor heeft. Hybride auto’s hebben ook een batterij, maar deze is meestal kleiner dan die van een volledig elektrische auto. De elektrische motor in een hybride auto ondersteunt de verbrandingsmotor en kan tijdens het rijden de auto aandrijven of samenwerken met de verbrandingsmotor voor betere brandstofefficiëntie. Hybride auto’s hebben een beperkte elektrische actieradius en de batterij wordt voornamelijk opgeladen tijdens het rijden of via regeneratief remmen.

Kort samengevat:

  • Een volledig elektrische auto (EV) is volledig elektrisch aangedreven, heeft geen verbrandingsmotor, gebruikt alleen elektriciteit als brandstof en moet worden opgeladen via een externe stroombron.
  • Een hybride auto heeft zowel een verbrandingsmotor als een elektrische motor, kan zowel op brandstof als elektriciteit rijden, heeft een kleinere batterij en laadt de batterij op tijdens het rijden.

Het keuze tussen een volledig elektrische auto en een hybride auto hangt af van factoren zoals rijpatronen, laadinfrastructuur, actieradiusbehoeften en persoonlijke voorkeuren. Volledig elektrische auto’s zijn emissievrij tijdens het rijden, terwijl hybride auto’s een combinatie van brandstofefficiëntie en elektrische aandrijving bieden.