Wat is het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder?

Een rookmelder en een koolmonoxidemelder zijn beide veiligheidsapparaten die zijn ontworpen om specifieke gevaren in huis te detecteren, maar ze verschillen in termen van wat ze detecteren en welke gevaren ze signaleren. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder:

 1. Detectie van gevaren:
  • Rookmelder: Een rookmelder detecteert de aanwezigheid van rook, wat een teken kan zijn van een brand in huis. Wanneer rookdeeltjes in de luchtkamer van de rookmelder terechtkomen, activeert het apparaat een alarm om de bewoners te waarschuwen voor een mogelijke brand.
  • Koolmonoxidemelder: Een koolmonoxidemelder detecteert de aanwezigheid van koolmonoxidegas, een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat gevaarlijk kan zijn bij inademing. Koolmonoxide kan vrijkomen door onvolledige verbranding van brandstoffen zoals gas, olie, hout of kolen. Een koolmonoxidemelder waarschuwt als er gevaarlijke niveaus van koolmonoxide in de lucht zijn.
 2. Gevaren en risico’s:
  • Rookmelder: Een rookmelder waarschuwt voor de aanwezigheid van rook, wat kan duiden op een beginnende brand. Het doel is om bewoners snel te alarmeren, zodat ze veilig kunnen ontsnappen en hulpdiensten kunnen inschakelen om de brand te bestrijden.
  • Koolmonoxidemelder: Een koolmonoxidemelder waarschuwt voor de aanwezigheid van koolmonoxidegas, dat giftig is en ernstige gezondheidsproblemen of zelfs de dood kan veroorzaken bij langdurige blootstelling. Het doel is om bewoners te waarschuwen zodat ze het gebouw kunnen verlaten, frisse lucht kunnen inademen en de bron van koolmonoxide kunnen identificeren en verhelpen.
 3. Plaatsing:
  • Rookmelder: Rookmelders worden meestal geïnstalleerd op plafonds of aan de bovenkant van muren, omdat rook stijgt. Ze moeten in de buurt van slaapkamers en in gangen worden geplaatst om bewoners tijdig te waarschuwen.
  • Koolmonoxidemelder: Koolmonoxidemelders kunnen op elke hoogte worden geplaatst, omdat koolmonoxide zich gelijkmatig in de lucht verspreidt. Ze moeten worden geplaatst in de buurt van slaapkamers en in de buurt van apparaten die brandstoffen verbranden, zoals kachels, boilers of open haarden.

Het is belangrijk om zowel rookmelders als koolmonoxidemelders in jouw huis te hebben, omdat ze verschillende gevaren detecteren. Rookmelders helpen bij het vroegtijdig signaleren van branden, terwijl koolmonoxidemelders beschermen tegen de gevaren van koolmonoxidevergiftiging.