Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een installatieautomaat?

Een aardlekschakelaar en een installatieautomaat zijn beide onderdelen van een elektrische installatie, maar ze hebben verschillende functies en doelen. Hier is het verschil tussen beide:

  1. Aardlekschakelaar: Een aardlekschakelaar, ook wel bekend als een differentieelschakelaar of aardfoutbeveiliging, is ontworpen om personen en eigendommen te beschermen tegen lekstromen. Het doel van een aardlekschakelaar is om te detecteren wanneer er een verschil is tussen de inkomende en uitgaande stroom in een elektrische kring. Als er een lekstroom optreedt, bijvoorbeeld door een defecte isolatie of een elektrisch ongeval, schakelt de aardlekschakelaar de stroomtoevoer onmiddellijk uit om elektrische schokken en brandgevaar te voorkomen. De aardlekschakelaar bewaakt het verschil in stroom tussen de fasedraden en de neutrale draad.
  2. Installatieautomaat: Een installatieautomaat, ook wel bekend als een zekeringautomaat of stroomonderbreker, is ontworpen om de stroomtoevoer naar een elektrische kring te onderbreken bij overbelasting of kortsluiting. Het doel van een installatieautomaat is om de elektrische bedrading en apparatuur te beschermen tegen schade door te hoge stromen. Bij een overbelasting, bijvoorbeeld wanneer er te veel stroom wordt gevraagd door apparaten op een stroomkring, of bij een kortsluiting, waarbij er een directe verbinding tussen fasedraden optreedt, zal de installatieautomaat de stroomtoevoer onderbreken om schade en brandgevaar te voorkomen. Installatieautomaten bewaken de stroom in de fasedraden.

Kort samengevat: een aardlekschakelaar beschermt tegen lekstromen om persoonlijk letsel en brandgevaar te voorkomen, terwijl een installatieautomaat beschermt tegen overbelasting en kortsluiting om schade aan bedrading en apparatuur te voorkomen. Beide zijn belangrijke componenten in een veilige elektrische installatie en werken samen om de elektrische veiligheid te waarborgen.