Wat is het geluidsniveau van een elektrische auto?

Elektrische auto’s hebben over het algemeen een lager geluidsniveau dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Dit komt voornamelijk doordat elektrische auto’s geen interne verbrandingsmotor hebben, die bij conventionele voertuigen veel geluid produceert.

Bij lage snelheden en tijdens het stationair draaien zijn elektrische auto’s vaak vrij stil. Het elektrische aandrijfsysteem produceert een zacht zoemend geluid, maar dit geluidsniveau is over het algemeen veel lager dan het geluid van een draaiende verbrandingsmotor. Het gebrek aan motorgeluid kan soms als een voordeel worden beschouwd, omdat het het interieurcomfort verhoogt en een rustigere rijervaring biedt.

Bij hogere snelheden kan het geluidsniveau van banden, wind en andere weggerelateerde geluiden meer hoorbaar worden, aangezien deze factoren prominenter worden als het motorgeluid afwezig is. Elektrische auto’s zijn echter over het algemeen nog steeds iets stiller dan voertuigen met een verbrandingsmotor, vooral bij hogere snelheden.

Om de veiligheid van voetgangers en fietsers te waarborgen, zijn elektrische auto’s in sommige regio’s verplicht om geluid te produceren bij lage snelheden, vooral tijdens het naderen of wegrijden. Dit wordt vaak aangeduid als Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS) en helpt andere weggebruikers te waarschuwen voor de naderende elektrische auto.

Het precieze geluidsniveau van een elektrische auto kan variëren afhankelijk van het merk, het model en de snelheid van de auto, evenals de wegcondities en andere omgevingsfactoren. Over het algemeen kunnen elektrische auto’s echter een stillere rijervaring bieden in vergelijking met voertuigen met een verbrandingsmotor.