Wat is het doel van installatieautomaten in een groepenkast?

Het doel van installatieautomaten in een groepenkast is het beschermen van de elektrische bedrading en apparaten tegen overbelasting en kortsluiting. Installatieautomaten zijn elektronische beveiligingsapparaten die reageren op abnormale stroomomstandigheden en de stroomtoevoer naar een specifieke groep in de groepenkast onderbreken om schade en mogelijke brandgevaren te voorkomen.

Hier zijn de belangrijkste functies en voordelen van installatieautomaten:

  1. Overbelastingsbeveiliging: Installatieautomaten bewaken de stroomsterkte die door een specifieke groep gaat. Als de stroomsterkte een bepaalde drempel overschrijdt, bijvoorbeeld door het aansluiten van te veel apparaten op dezelfde groep, zal de installatieautomaat de stroomtoevoer naar die groep onderbreken. Dit voorkomt overbelasting van de bedrading en de aangesloten apparaten, wat kan leiden tot oververhitting en brand.
  2. Kortsluitbeveiliging: In het geval van een kortsluiting, waarbij er een ongewoon hoge stroomsterkte ontstaat als gevolg van een directe verbinding tussen de fase- en neutrale geleider of tussen twee fasegeleiders, zal de installatieautomaat de stroomtoevoer onmiddellijk onderbreken. Dit beschermt de bedrading en apparaten tegen schade en minimaliseert het risico op brand.
  3. Gemakkelijke reset: In tegenstelling tot zekeringen, die vervangen moeten worden na een stroomonderbreking, kunnen installatieautomaten eenvoudig worden gereset na het optreden van een beveiligingsschakeling. Dit bespaart tijd en kosten voor het vervangen van zekeringen en maakt het mogelijk om snel weer stroom te hebben na een beveiligingsincident.
  4. Selectiviteit: Installatieautomaten kunnen worden gekozen met verschillende karakteristieken, zoals de nominale stroom en de uitschakeltijd. Dit maakt selectieve beveiliging mogelijk, waarbij de automaat die zich het dichtst bij de fout bevindt, als eerste uitschakelt. Dit minimaliseert het aantal uitgeschakelde groepen bij een storing, waardoor de verstoring van de elektriciteitsvoorziening in andere delen van het gebouw wordt beperkt.

Over het algemeen dragen installatieautomaten bij aan een veilige elektrische distributie in een gebouw door de bedrading en apparaten te beschermen tegen overbelasting en kortsluiting. Het is echter belangrijk om de installatieautomaten te laten installeren en onderhouden door een professionele elektricien om ervoor te zorgen dat ze correct worden afgesteld en functioneren volgens de geldende normen en voorschriften.