Wat is het doel van een aardlekschakelaar?

Het doel van een aardlekschakelaar is om personen en eigendommen te beschermen tegen elektrische schokken en elektrische branden. Een aardlekschakelaar, ook wel bekend als een aardlekschakelaar of differentieelschakelaar, bewaakt het verschil tussen de stroom die de installatie binnenkomt via de fasegeleider(s) en de stroom die via de nulgeleider terugkeert.

Wanneer er een lekstroom optreedt, bijvoorbeeld als gevolg van een defect apparaat of een fout in de bedrading, zal er een onbalans ontstaan tussen de stroom die via de fasegeleider(s) binnenkomt en de stroom die via de nulgeleider terugkeert. De aardlekschakelaar detecteert deze onbalans en schakelt onmiddellijk de stroomtoevoer uit door de elektrische installatie uit te schakelen.

Door de stroomtoevoer snel uit te schakelen, voorkomt de aardlekschakelaar dat een potentieel gevaarlijke lekstroom door het lichaam van een persoon gaat, waardoor elektrische schokken worden voorkomen. Het beschermt ook tegen elektrische branden die kunnen ontstaan als gevolg van een lekstroom in de installatie.

Het gebruik van aardlekschakelaars is wettelijk verplicht in veel landen voor specifieke circuits en locaties, zoals badkamers, keukens, buiteninstallaties en werkplaatsen. Het is belangrijk om aardlekschakelaars regelmatig te testen en te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren en de veiligheid van de elektrische installatie waarborgen