Een Perilex-aansluiting is een speciaal type elektrische aansluiting dat wordt gebruikt voor het aansluiten van zware elektrische apparatuur, zoals een elektrisch fornuis, keramische kookplaat of inductiekookplaat. Het wordt ook wel een Perilex-systeem of Perilex-stekker genoemd.

De Perilex-aansluiting bestaat uit een speciale stekker en stopcontact met vier contactpunten. Het systeem maakt gebruik van drie fasedraden (L1, L2, L3) en een nuldraad (N). Deze aansluiting biedt een hoger vermogen dan een standaard stopcontact en is ontworpen voor apparaten die meer elektrische energie nodig hebben, zoals kookapparatuur.

Het gebruik van een Perilex-aansluiting biedt enkele voordelen, zoals:

  1. Hoger vermogen: Perilex-aansluitingen zijn ontworpen om hogere vermogensniveaus te leveren, meestal tussen de 16 ampère en 32 ampère, waardoor het geschikt is voor krachtige elektrische kookapparatuur.
  2. Veilige aansluiting: Het Perilex-systeem maakt gebruik van een speciale vergrendeling om ervoor te zorgen dat de stekker stevig op zijn plaats blijft zitten en niet per ongeluk loskomt.
  3. Aparte groep: Voor het gebruik van een Perilex-aansluiting is meestal een aparte groep in de groepenkast vereist. Dit zorgt ervoor dat de belasting van de kookapparatuur gescheiden is van andere elektrische apparaten in huis.

Het is belangrijk op te merken dat de installatie van een Perilex-aansluiting specifieke elektrische kennis en ervaring vereist. Het is raadzaam om een professionele elektricien in te schakelen om de installatie uit te voeren en ervoor te zorgen dat deze veilig en conform de geldende voorschriften gebeurt. Bovendien kunnen de specifieke technische specificaties en vereisten voor een Perilex-aansluiting variëren, afhankelijk van het land en de lokale elektrische codes.