Wat is de grijze draad in een grondkabel?

De kleur van de draden in een elektrische kabel volgt meestal een gestandaardiseerd kleurenschema om duidelijkheid en uniformiteit te waarborgen. In Nederland volgt het kleurenschema voor draden in een elektrische installatie de NEN 1010-norm. Hierbij worden vaak de volgende kleuren gebruikt:

  1. Bruin (of Zwart): Fasedraad (L). Draagt de stroom van de elektriciteitsbron naar de belasting.
  2. Blauw: Nuldraad (N). Leidt de stroom terug van de belasting naar de elektriciteitsbron.
  3. Geel/Groen: Aardingsdraad (PE). Zorgt voor veiligheidsaarding en is bedoeld om stroom af te voeren in geval van een fout.

Soms wordt er ook een grijze draad aangetroffen in elektrische kabels. De specifieke betekenis van de grijze draad kan variëren afhankelijk van de toepassing en lokale voorschriften. Over het algemeen wordt de grijze draad echter gebruikt als een extra identificatie voor een fasedraad (L). In sommige gevallen kan het fungeren als een secundaire fasedraad in drie-fasige systemen.

Het is belangrijk om de kleurcodes en betekenissen te raadplegen die gelden in de regio waar de elektrische installatie wordt uitgevoerd, omdat deze kunnen variëren afhankelijk van nationale normen en voorschriften. Raadpleeg altijd lokale elektrische normen en voorschriften om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende veiligheidsnormen.