Wat is de capaciteit van een typische thuisaccu en hoe wordt deze gemeten?

De capaciteit van een typische thuisaccu wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Het geeft aan hoeveel energie de accu kan opslaan en afgeven voordat deze moet worden opgeladen.

De capaciteit van een thuisaccu kan variëren, afhankelijk van het specifieke model en de fabrikant. Er zijn thuisaccu’s verkrijgbaar met capaciteiten variërend van enkele kilowatturen tot enkele tientallen kilowatturen.

Het is belangrijk om op te merken dat de bruikbare capaciteit van een thuisaccu meestal lager is dan de nominale capaciteit. Dit komt omdat een accu meestal niet volledig ontladen mag worden om de levensduur te verlengen. Een gebruikelijke vuistregel is dat het aanbevolen is om niet meer dan 80% van de capaciteit van de accu te gebruiken. Dit betekent dat een thuisaccu met een nominale capaciteit van 10 kWh in werkelijkheid ongeveer 8 kWh bruikbare energie kan leveren voordat het opladen nodig is.

Het bepalen van de juiste capaciteit van een thuisaccu is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het elektriciteitsverbruik van het huishouden, de opbrengst van de zonnepanelen, het gewenste niveau van energieonafhankelijkheid en de gewenste back-upcapaciteit tijdens stroomuitval. Het is raadzaam om een professionele installateur te raadplegen om de capaciteitsbehoefte van jouw specifieke situatie te bepalen en om de juiste thuisaccu te kiezen.