Wat is beter YMVK of XMVK?

YMVK en XMVK zijn beide typen stroomkabels die vaak in elektrische installaties worden gebruikt. Hier zijn de verschillen tussen de twee:

 1. Isolatiemateriaal:
  • YMVK: De letters in “YMVK” verwijzen naar het isolatiemateriaal van de kabel. “Y” staat voor PVC (polyvinylchloride), “M” staat voor mantel (omhulling), “V” staat voor vinyl. YMVK-kabels hebben een isolatiemateriaal van PVC.
  • XMVK: De “X” in “XMVK” geeft aan dat de kabel is geïsoleerd met cross-linked polyethyleen (XLPE). De rest van de afkorting is vergelijkbaar met YMVK, met “M” voor mantel en “V” voor vinyl.
 2. Eigenschappen:
  • YMVK: PVC-isolatie is flexibel en relatief goedkoop. YMVK-kabels worden vaak gebruikt in toepassingen waar flexibiliteit belangrijk is, zoals in woningen.
  • XMVK: XLPE-isolatie heeft over het algemeen betere eigenschappen met betrekking tot isolatie, hittebestendigheid en chemische bestendigheid. XMVK-kabels worden vaak gebruikt in industriële toepassingen.
 3. Toepassingen:
  • YMVK: Geschikt voor gebruik in droge en vochtige ruimtes, zoals woningen en kantoren. YMVK wordt vaak toegepast in lichte installaties.
  • XMVK: Geschikt voor zwaardere industriële toepassingen waar hogere eisen worden gesteld aan isolatie-eigenschappen en hittebestendigheid.

De keuze tussen YMVK en XMVK hangt af van de specifieke vereisten van de elektrische installatie, inclusief de omgevingsomstandigheden, het budget en de gewenste eigenschappen van de kabel. Het is belangrijk om de lokale elektrische normen en voorschriften te volgen bij het kiezen van het juiste type kabel.