Wat gebeurt er als de batterij van een elektrische auto leeg raakt tijdens het rijden?

Als de batterij van een elektrische auto volledig leeg raakt tijdens het rijden, zal de auto uiteindelijk stoppen met bewegen en tot stilstand komen. Wanneer de batterij onvoldoende vermogen heeft, kan de elektromotor niet meer draaien en wordt de aandrijfkracht onderbroken.

Wanneer dit gebeurt, kunnen de meeste elektrische auto’s een reeks maatregelen nemen om de batterij en de auto te beschermen. Enkele veelvoorkomende kenmerken zijn:

  1. Waarschuwingssignalen: Elektrische auto’s hebben meestal waarschuwingssignalen en meldingen die je informeren wanneer de batterij bijna leeg is. Dit geeft je de kans om tijdig actie te ondernemen, zoals het vinden van een laadstation.
  2. Verminderde prestaties: Voordat de batterij volledig leeg raakt, kan de auto de prestaties beperken om het resterende vermogen te behouden. Dit kan zich uiten in een verminderde acceleratie of een lagere topsnelheid. Het doel is om de batterij te sparen en je de kans te geven om veilig een laadstation te bereiken.
  3. Noodmodus: Sommige elektrische auto’s hebben een noodmodus of een “limp home” -modus. In deze modus wordt de beschikbare energie beperkt om je in staat te stellen de auto naar een veilige locatie, zoals een laadstation, te rijden.

Wat je moet doen als de batterij van je elektrische auto leeg raakt tijdens het rijden, hangt af van de specifieke situatie en beschikbare opties:

  • Zoek de dichtstbijzijnde laadinfrastructuur: Raadpleeg de navigatie in je auto of een mobiele app om het dichtstbijzijnde laadstation te vinden. Probeer daar veilig naartoe te rijden of zoek hulp bij het verkrijgen van een lading.
  • Bel een sleepdienst: Als je niet in staat bent om naar een laadstation te rijden, kun je een sleepdienst bellen om je auto naar een laadpunt of een andere geschikte locatie te laten slepen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het voorkomen van een volledig lege batterij de beste aanpak is. Plan je ritten goed en houd altijd het laadniveau van de batterij in de gaten om te voorkomen dat je strandt met een lege batterij.