Een panelenbouwer is verantwoordelijk voor het samenstellen, bedraden en testen van elektrische schakelpanelen. Hier zijn enkele taken die een panelenbouwer doorgaans uitvoert:

  1. Lezen van technische tekeningen: Panelenbouwers lezen en interpreteren technische tekeningen en schema’s om de lay-out en bedrading van het schakelpaneel te begrijpen.
  2. Assembleren van elektrische componenten: Ze monteren diverse elektrische componenten zoals schakelaars, relais, zekeringen, en bedieningsapparatuur in het schakelpaneel.
  3. Bedraden van het paneel: Panelenbouwers sluiten elektrische bedrading aan volgens de specificaties en tekeningen, waarbij ze zorgen voor een correcte en veilige installatie.
  4. Testen van het paneel: Na het assembleren en bedraden testen ze het schakelpaneel om ervoor te zorgen dat alle componenten correct functioneren en dat er geen fouten zijn in de bedrading.
  5. Oplossen van problemen: Als er problemen of fouten worden ontdekt tijdens het testen, zijn panelenbouwers verantwoordelijk voor het identificeren en oplossen van deze problemen.
  6. Kwaliteitscontrole: Ze voeren kwaliteitscontroles uit om ervoor te zorgen dat het schakelpaneel voldoet aan de vereiste normen en specificaties.
  7. Samenwerken met engineers: Panelenbouwers werken vaak samen met elektrische engineers en andere vakmensen om ervoor te zorgen dat het schakelpaneel voldoet aan de ontwerp- en prestatievereisten.

Over het algemeen is de rol van een panelenbouwer cruciaal bij het creëren van goed functionerende elektrische systemen voor verschillende toepassingen, zoals industriële machines, automatiseringssystemen en andere elektrische installaties.