Waarom van 220 naar 230 volt?

De verandering van 220 volt naar 230 volt is een geleidelijke overgang die plaatsvindt in het elektriciteitsnet in Europa. Deze wijziging in spanning is onderdeel van een harmonisatieproces om de elektrische netwerken in Europese landen meer uniform te maken.

Historisch gezien hadden verschillende Europese landen hun eigen standaarden voor elektrische spanning. In veel landen was de standaard nominale spanning voor huishoudelijke elektriciteit 220 volt. Echter, om verschillende redenen, waaronder technische en economische overwegingen, hebben sommige landen besloten om de spanning te verhogen naar 230 volt.

Deze aanpassing heeft echter geen significante invloed op de meeste elektrische apparaten, omdat de meeste moderne apparaten ontworpen zijn om te werken binnen een bepaald spanningsbereik en enige variatie kunnen verdragen. Deze harmonisatie van spanning helpt ook bij het vergemakkelijken van handel en het verminderen van technische complicaties bij het gebruik van elektrische apparaten over grenzen heen binnen Europa. Het is belangrijk om te vermelden dat de standaardfrequentie van het elektriciteitsnetwerk in Europa 50 hertz blijft.