Waarom moet een grondkabel 60 cm diep?

Het begraven van een grondkabel op een bepaalde diepte, zoals 60 cm, heeft te maken met verschillende overwegingen met betrekking tot veiligheid, bescherming van de kabel en naleving van bouwvoorschriften. Hier zijn enkele redenen waarom een grondkabel op een specifieke diepte moet worden begraven:

 1. Bescherming tegen Mechanische Beschadiging:
  • Door de kabel op een voldoende diepte te begraven, wordt deze beschermd tegen mechanische beschadigingen die kunnen optreden als gevolg van graafwerkzaamheden, tuinieren, of andere activiteiten op het oppervlak. Dit helpt schade aan de isolatie van de kabel te voorkomen.
 2. Veiligheid voor Mens en Dier:
  • Het begraven van de kabel op een diepte van 60 cm vermindert het risico dat mensen of dieren per ongeluk in contact komen met de kabel. Dit is vooral belangrijk in residentiële gebieden, waar kinderen en huisdieren aanwezig kunnen zijn.
 3. Naleving van Bouwvoorschriften:
  • Bouwvoorschriften en elektrische normen kunnen specifieke dieptevereisten specificeren voor het begraven van kabels. Het naleven van deze voorschriften is essentieel om de veiligheid te waarborgen en te voldoen aan wettelijke vereisten.
 4. Bescherming tegen Weersinvloeden:
  • Het begraven van de kabel op een bepaalde diepte beschermt deze tegen extreme weersomstandigheden, zoals vorst, hitte en vochtigheid. Dit helpt de levensduur van de kabel te verlengen en voorkomt degradatie als gevolg van blootstelling aan weersinvloeden.
 5. Minimaliseren van Elektromagnetische Interferentie (EMI):
  • Een voldoende diepe begraving van kabels kan helpen bij het verminderen van elektromagnetische interferentie (EMI) van en naar de kabels, wat de algemene prestaties van elektrische systemen kan verbeteren.

De exacte dieptevereisten kunnen variëren afhankelijk van lokale voorschriften en het soort kabels dat wordt gebruikt. Het is altijd raadzaam om de lokale bouwvoorschriften en elektrische normen te raadplegen en mogelijk advies in te winnen bij een professionele elektricien bij het plannen van begraven kabels.