Waarom elektrische auto tot 80% opladen?

Het wordt vaak aanbevolen om een elektrische auto tot ongeveer 80% op te laden in plaats van het batterijniveau tot 100% te brengen. Dit heeft te maken met verschillende factoren, waaronder:

  1. Batterijduurzaamheid: Het continu opladen van een batterij tot het maximale niveau van 100% kan na verloop van tijd de levensduur van de batterij verminderen. Hoewel moderne batterijtechnologieën steeds beter worden, kan het vermijden van het volledig opladen van de batterij helpen om degradatie en verlies van batterijcapaciteit op de lange termijn te verminderen.
  2. Snellaadprestaties: Naarmate de batterij dichter bij een volle lading komt, neemt de laadsnelheid over het algemeen af. Het laatste deel van het opladen van de batterij tot 100% kan aanzienlijk langer duren dan het opladen tot 80%. Door het laden te beperken tot 80%, kun je profiteren van de snellere laadsnelheden in het begin van het laadproces.
  3. Efficiëntie en energieverbruik: Naarmate de batterij dichter bij een volle lading komt, neemt de efficiëntie van het laadproces meestal af. Het betekent dat er meer energie nodig is om de laatste paar procenten batterijlading te bereiken. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik en een minder efficiënt gebruik van de stroom die wordt geleverd tijdens het opladen.

Door het opladen tot ongeveer 80% te beperken, kun je profiteren van de voordelen van een efficiënter en sneller laadproces, terwijl je tegelijkertijd de levensduur van de batterij maximaliseert. Het is echter belangrijk op te merken dat het soms nodig kan zijn om de batterij volledig op te laden, bijvoorbeeld voor lange reizen of wanneer je de maximale actieradius nodig hebt. In dergelijke gevallen kun je het laden tot 100% overwegen, maar probeer dit niet regelmatig te doen, tenzij het specifiek nodig is.

Elke elektrische auto kan specifieke aanbevelingen hebben met betrekking tot het laden en het optimale batterijniveau om de levensduur en prestaties te behouden. Raadpleeg altijd de handleiding van jouw specifieke voertuig of neem contact op met de fabrikant voor de aanbevolen laadpraktijken.