Een doorstroomboiler, ook wel bekend als een tankless boiler, wordt geïnstalleerd op de plek waar direct warm water nodig is. Hier zijn enkele overwegingen voor de plaatsing van een doorstroomboiler:

  1. Dichtbij de tappunten: Plaats de doorstroomboiler zo dicht mogelijk bij de tappunten waar je warm water nodig hebt, zoals de douche, gootsteen of bad. Dit minimaliseert het warmteverlies in de leidingen.
  2. Gemakkelijke toegang: Zorg voor gemakkelijke toegang tot de doorstroomboiler voor onderhoud en reparaties. Een goed bereikbare locatie vergemakkelijkt het controleren van filters, het doorspoelen van het systeem en andere routineonderhoudstaken.
  3. Ruimtebesparing: Doorstroomboilers zijn vaak compacter dan traditionele boilers met een opslagtank. Ze kunnen discreet worden geïnstalleerd in kleine ruimtes, zoals een kast of zelfs aan de muur, waardoor ruimte wordt bespaard.
  4. Veilige installatie: Zorg ervoor dat de doorstroomboiler volgens de voorschriften en normen wordt geïnstalleerd. Houd rekening met de veiligheidsvoorschriften en installeer eventueel benodigde veiligheidsvoorzieningen, zoals een afvoer voor rookgassen.
  5. Voldoende ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie als de doorstroomboiler op gas werkt. Een goede luchttoevoer en rookgasafvoer zijn belangrijk voor de veilige werking van het apparaat.
  6. Elektrische aansluiting: Als de doorstroomboiler elektrisch is, zorg dan voor een geschikte elektrische aansluiting in de buurt van de installatielocatie.
  7. Waterkwaliteit: Overweeg de waterkwaliteit op de installatielocatie. In gebieden met hard water is het mogelijk nodig om extra voorzieningen te treffen om kalkafzetting te verminderen.
  8. Professionele installatie: Laat de doorstroomboiler installeren door een erkende professional om ervoor te zorgen dat het systeem correct wordt aangesloten en voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en normen.

Raadpleeg de handleiding van de doorstroomboiler voor specifieke installatie-instructies en volg de aanbevelingen van de fabrikant. Het kan ook handig zijn om een professionele loodgieter of installateur te raadplegen voor advies op maat voor jouw specifieke situatie.