Tuinverlichting maakt je woning oogstrelend mooi
De aanschafkosten van de verlichting zelf en de installatie zijn de belangrijkste prijscomponenten. Als je voor lichtadvies een lichtarchitect in de arm neemt dan ben je uiteraard duurder uit.
Wat voor tuinverlichting wil je hebben? Led verlichting, op zonne energie, grondspots, een tuinlantaarn? Design lampen of juist een klassieke uitstraling?
Ga je de tuinverlichting zelf aanleggen of besteed je het uit aan een pro?
De groepenkast moet mogelijk uitgebreid worden
Wil je een centraal bedieningspaneel om de verlichting aan te sturen?
De installatie, bekabeling, extra stopcontacten en aansluitpunten
Heb je een standaard tuin en heb je een beperkt budget? Je zal zelf creatief moeten zijn om op de juiste plekken in de tuin of de gevel van je huis te verlichten.
Een grondspot onder een boom of mooie struik geeft een geweldig effect.
Plaats grondspots aan de weerszijde van wandelpaden of plaats een mooie lantaarn in een pikdonkere hoek.
Wil je de energiekosten een beetje in toom houden dan kun je ook kiezen voor buitenverlichting met een bewegingssensor.
Maak je in de tuin gebruik van bestaande elektra en contactpunten dan is het relatief eenvoudig om oude spots te vervangen. Als je dan toch gaat klussen dan is het handig om te controleren of de elektra in de tuin op een aparte groep in de groepenkast is aangesloten. Heb je een stoppenkast uit het jaar kruik dan is het wellicht tijd om deze eerst te vervangen voor een moderner exemplaar.
Je wilt tuinverlichting op een eigen groep (met aardlekbeveiliging) hebben omdat bij een eventuele kortsluiting je de schade zoveel mogelijk wilt beperken. Kortsluiting komt nu eenmaal veel meer voor in de tuin vanwege de hoeveelheid vocht die jaarlijks met bakken uit de hemel op je tuin neerdaalt. Wellicht moet je dus eerst de bestaande groepenkast uitbreiden.
Goedkope verlichting met slecht geïsoleerde bekabeling en aansluiting kunnen je installatie aardig in de war schoppen. Tuin lampen van hoogwaardige merken zijn vaak duurder maar ook veel veiliger, geven een mooier licht, gaan langer mee en zijn zuiniger.
Heb je het budget om de buitenverlichting in de tuin professioneel aan te laten pakken? Overweeg een lichtarchitect. Bestaan die dan? Jazeker. Een lichtontwerper weet precies met de juiste lampen de ideale sfeer in de tuin te creëren. Een erkend elektricien die ervaren is in het aanleggen van tuinverlichting weet ook hoe je dit effect bereikt. Vraag wel naar referenties. Je gaat betalen voor het advies, een lichtplan, de levering en aanleg van de verlichting. Een enorme investering en dan wil je dit wel aan een ervaren man of vrouw uitbesteden.
We adviseren hier allen kwalitatief goede merken. De producten van deze merken zijn beter geïsoleerd tegen vocht en aansluitingen zijn van duurzame materialen vervaardigd. De verlichting is vaak mooier en verspreid een natuurlijk licht en juist gedoseerd. De lampen zijn gemaakt van degelijke materialen en gaan daarom langer mee en zijn minder snel aan vervanging toe.
Hieronder de meest gestelde vragen over tuinverlichting.
Kan ik een groepenkast zelf uitbreiden?
Je hebt veel verschillende merken en typen groepenkasten. Sommige groepenkasten zijn voor een vakman eenvoudig uit te breiden. Weer andere groepenkasten kunnen helemaal niet worden uitgebreid. Ga zelf nooit met een schroevendraaier in de stoppenkast draaien als je hier geen verstand van hebt.
Laat je adviseren door een elektricien die hier verstand van heeft. Met stroom wil je niet gaan spelen.