Alles wat je moet weten over Stekkerblokken

Als je thuis of op kantoor elektronische apparaten gebruikt, dan heb je vast wel eens van een stekkerblok gehoord. Stekkerblokken zijn handige en veelgebruikte hulpmiddelen die het mogelijk maken om meerdere apparaten op één stopcontact aan te sluiten. In dit artikel gaan we dieper in op wat een stekkerblok precies is, waarvoor je het kunt gebruiken, welke soorten er zijn en waar je op moet letten bij het kopen van een stekkerblok.

Wat is een stekkerblok?

Een stekkerblok is een elektrisch apparaat dat meerdere stopcontacten bevat. Hierdoor is het mogelijk om meerdere apparaten tegelijkertijd op één stopcontact aan te sluiten. Stekkerblokken worden vaak gebruikt in huis, op kantoor en in de industrie.

Waarvoor kun je een stekkerblok gebruiken?

Stekkerblokken zijn handig als je meer apparaten hebt dan stopcontacten. Door het gebruik van een stekkerblok kun je meerdere apparaten tegelijkertijd aansluiten op één stopcontact. Hierdoor voorkom je dat je meerdere stopcontacten nodig hebt of dat je apparaten moet loskoppelen om andere apparaten te kunnen gebruiken.

Welke soorten stekkerblokken zijn er?

Er zijn verschillende soorten stekkerblokken. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten:

1. Basis stekkerblok

Een basis stekkerblok is een stekkerblok met meerdere stopcontacten en een snoer. Dit is de meest eenvoudige vorm van een stekkerblok en is geschikt voor het aansluiten van meerdere apparaten op één stopcontact.

2. Overspanningsbeveiliging stekkerblok

Een overspanningsbeveiliging stekkerblok beschermt je apparaten tegen spanningspieken en blikseminslag. Dit type stekkerblok bevat een overspanningsbeveiliging en kan handig zijn als je gevoelige elektronische apparaten hebt.

3. Draadloos stekkerblok

Een draadloos stekkerblok maakt gebruik van draadloze technologie om apparaten op afstand aan en uit te schakelen. Dit is handig als je bijvoorbeeld vanaf een afstand wilt controleren of je apparaten zijn uitgeschakeld.

4. USB stekkerblok

Een USB stekkerblok bevat naast stopcontacten ook USB-poorten. Hierdoor kun je niet alleen elektronische apparaten aansluiten, maar ook je smartphone of tablet opladen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stekkerblok?

Als je een stekkerblok wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten:

1. Aantal stopcontacten

Het aantal stopcontacten dat een stekkerblok bevat is belangrijk om te weten. Bedenk van tevoren hoeveel apparaten je wilt afsluiten en kies een stekkerblok met voldoende stopcontacten.

2. Type stekkerblok

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende soorten stekkerblokken. Bedenk welk type stekkerblok het beste past bij jouw situatie en behoeften.

3. Kabellengte

De kabellengte van een stekkerblok is ook belangrijk. Bedenk waar je het stekkerblok wilt plaatsen en kies een stekkerblok met een kabellengte die voldoende is.

4. Belasting

Let op de maximale belasting van een stekkerblok. Dit is het maximale vermogen dat het stekkerblok aankan. Als je bijvoorbeeld veel apparaten met een hoog wattage wilt aansluiten, is het belangrijk om een stekkerblok te kiezen met een hogere maximale belasting.

5. Overspanningsbeveiliging

Als je gevoelige elektronische apparaten hebt, is een stekkerblok met overspanningsbeveiliging aan te raden. Dit beschermt je apparaten tegen spanningspieken en blikseminslag.

Conclusie

Een stekkerblok is een handig hulpmiddel als je meerdere apparaten wilt aansluiten op één stopcontact. Er zijn verschillende soorten stekkerblokken beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Bij het kopen van een stekkerblok is het belangrijk om te letten op het aantal stopcontacten, het type stekkerblok, de kabellengte, de belasting en eventuele overspanningsbeveiliging.

Veelgestelde vragen

  1. Kan ik elk willekeurig apparaat aansluiten op een stekkerblok? Ja, in principe kun je elk apparaat aansluiten op een stekkerblok, zolang de maximale belasting van het stekkerblok niet wordt overschreden.
  2. Hoeveel stopcontacten moet een stekkerblok hebben? Dit hangt af van het aantal apparaten dat je wilt aansluiten. Bedenk van tevoren hoeveel stopcontacten je nodig hebt en kies een stekkerblok dat hieraan voldoet.
  3. Moet ik een stekkerblok met overspanningsbeveiliging kopen? Dit hangt af van de apparaten die je wilt aansluiten. Als je gevoelige elektronische apparaten hebt, is een stekkerblok met overspanningsbeveiliging aan te raden.
  4. Kan ik meerdere stekkerblokken achter elkaar gebruiken? Het is niet aan te raden om meerdere stekkerblokken achter elkaar te gebruiken, omdat dit kan leiden tot overbelasting en brandgevaar.
  5. Kan ik een stekkerblok buiten gebruiken? Nee, stekkerblokken zijn niet geschikt voor buitengebruik. Gebruik alleen stekkerblokken binnenshuis.