De onstuimige opkomst van de elektrische auto in tientallen ongelofelijke feiten

Elektrische auto

Het verleden, het heden en de potentiële toekomst van de elektrische auto gepresenteerd in tientallen waanzinnige feiten over elektrisch rijden. Met 1 miljard auto’s in 2010, 1,4 miljard in 2018 en vermoedelijk 2 miljard in 2035 is de ontwikkeling van de elektrische auto van essentieel belang voor het milieu. Op het moment is slechts 0,143% van de auto’s elektrisch, genoeg ruimte voor verbetering dus.

Wist je dat de eerste elektrische auto gebouwd is in 1828?

Hoewel elektrisch rijden de laatste jaren ongekend populair is geworden, zijn veel van de feiten over elektrisch rijden een stuk minder bekend. Daarom hebben wij een groot deel van alle imposante feitjes en statistieken voor jou verzameld.

Zoals hierboven al genoemd wordt, gaat het elektrisch rijden veel verder terug dan veel mensen weten. Helemaal terug naar de Hongaarse uitvinder Anyos Jedlik. Hij staat vooral bekend als de uitvinder van de dynamo, maar hij heeft in 1828 ook de eerste, door een elektromotor aangedreven, auto gebouwd. Deze auto is echter nooit in productie gekomen.

Tot dat gebeurde moeten we wachten tot 1884 in Engeland. Thomas Parker ontwikkelde een elektrische auto die daadwerkelijk in productie gekomen is. Deze elektrisch aangedreven auto’s konden echter niet veel harder dan 30km/u. Onterecht wordt Thomas Parker vaak aangewezen als de uitvinder van de elektrische auto.

ThomasParkerElectricCar

De benzine auto won het van de elektrische auto

Toen rond 1920 de wegen steeds beter werden en mensen auto’s gingen gebruiken om steeds verder te rijden, is de elektrische auto langzaam uitgestorven. Benzine auto’s gingen sneller en hadden een groter bereik, wat ze superieur maakte aan de elektrische variant.

Heropkomst van de (hybride) elektrische auto in de jaren 90

Pas in 1990 zien we de elektrische auto weer op de radar verschijnen. In deze periode waren er een hoop experimenten door Ford, General Motors en Toyota met elektrische auto’s.  De eerste resultaten van deze experimenten zagen we in Japan in het jaar 1997 in de vorm van de Toyota Prius, de eerste hybride auto (Zowel een benzine, als een elektromotor) op de markt. Vele merken en modellen volgden dit voorbeeld en al snel werden hybride auto’s steeds populairder.

Elektrisch rijden neemt de wereld over

Sinds de Toyota Prius is de ontwikkeling van elektrische auto’s in een stroomversnelling gekomen. In 2006 kwam er een nieuw bedrijf op de markt die een volledig elektrische auto presenteerde. Vanaf dag 1 was deze auto, de Tesla Roadster, de coolste elektrische auto op de markt.

De best verkochte elektrische auto ooit

Nissan was echter het bedrijf dat de elektrische auto echt populair maakte. in 2010 lanceerde het bedrijf de Nissan Leaf, tot op de dag van vandaag nog steeds de best verkochte elektrische auto ooit.

NissanLeaf

Rimac concept two is de duurste elektrische auto

Voor de mensen die indruk willen maken op de buren zijn elektrische auto’s ook zeker een goede optie. De duurste elektrische auto is de Rimac concept two met een prijskaartje van maar liefst 2 miljoen dollar!

Rimac-concept-two

2017: Het kantelpunt in Noorwegen

In 2017 is het kantelpunt voor elektrische auto’s. Dit is het jaar waarin de helft van alle auto’s die in Noorwegen wordt verkocht een elektrische aandrijving heeft. De komende jaren zullen nog vele landen dit voorbeeld volgen. Zowel wet- en regelgeving vanuit de overheden, als de toekomstplannen van de autoproducenten sturen de markt die kant op.  Hieronder een gaaf filmpje met daarin meer leuke feitjes en info over elektrisch rijden in Noorwegen:

This is how Norway leads the world in electric cars

The driving force. Read more: http://wef.ch/2CqML3D

Geplaatst door World Economic Forum op Woensdag 2 mei 2018

Veel landen en steden verbieden benzine en diesel aangedreven auto’s

Veel landen stimuleren namelijk het gebruik van elektrisch rijden. Hieronder een tabel van welke landen diesel en benzine auto’s gaan verbieden:

2025 2030 2032 2040
Noorwegen Finland Schotland Frankrijk
Oostenrijk Nederland Verenigd Koninkrijk
Zwitserland India

Banning sales of diesel and gasoline vehicles by 2040 is a bit like banning sales of horses for road transportation by 2040: there won’t be any to ban.

Tony Seba,  Stanford University economist

Hoewel dit er heel goed uitziet, wordt op het moment 95% van alle elektrische auto’s verkocht in slechts 10 landen, vele uit het bovenstaande lijstje. De meeste verbetering zit dus in de landen die nog geen beleid hebben over elektrisch rijden. Gelukkig is de auto industrie zelf ook bezig met het stimuleren van deze transitie.

De auto-industrie omarmd elektrisch rijden

De automerken zijn zelf namelijk ook hard bezig met de transitie naar elektrisch rijden. De heftige feiten en nieuwsberichten hierover:

Wij zijn vastberaden om het eerste grote automerk te zijn dat zijn totale portfolio naar de elektrische branche verplaatst.

Håkan Samuelsson, President & CEO Volvo Cars

Elektrisch Rijden in de Verenigde Staten

Vaak is Noord-Amerika trendzetter in grote globale ontwikkelingen. Daarom kan het wel bijzonder genoemd worden dat de grootste wereldmacht in deze ontwikkeling ver achterloopt op zowel China als grote delen van Europa. In de Verenigde Staten worden elektrische auto’s nog gezien als een gekke niche. Er wordt echter wel aangegeven dat specialisten verwachten dat in 2018 ook daar de markt voor elektrisch rijden zal exploderen.

Groei aantal elektrische auto’s in Nederland in hoogste versnelling

In Nederland is het elektrisch rijden nog lang niet zover als in bijvoorbeeld Noorwegen. We hebben op dit moment in Nederland (gemeten in januari 2018) zo’n 97.270 hybrides en 21.840 elektrische auto’s. Dit aantal is razendsnel aan het groeien en kijkend naar de bovenstaande cijfers, zal die groei in de komende jaren alleen nog maar sterker worden. Dit is ook niet zo gek, want niet alleen zijn elektrische auto’s beter voor het milieu, maar ook de kosten per kilometer zijn een stuk lager. Kost 100km rijden in een benzine auto je al snel 7 euro of meer, ben je met een elektrische auto voor tussen de 3 en 4 euro meestal al wel klaar. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijkheid om de auto op te laden via zonne-energie, wat het helemaal gratis maakt!

In NL rijden er 8 miljoen personenauto’s rond

  • 102.000 gedeeltelijk elektrisch
  • 18.000 geheel elektrisch
  • 400.000 nieuwe auto’s per jaar de weg op

104.000 laadpalen in 2017

Met deze verschuiving is ook een logistiek probleem ontstaan. Benzinestations worden overbodig en de vraag naar laadpalen neemt sterk toe. In 2017 waren er nog maar 104.000 laadpalen in Nederland. Gezien de toename van elektrisch rijden zal dit aantal ruimschoots te weinig zijn, wat voor een grote toename in de plaatsing van laadpalen en laadstations zal zorgen.

Verdeling van het aantal laadpalen

75.000 in privébezit, 15.164 semi openbaar (parkeerterreinen), 14.144 openbaar (gemeentes) 800 snellaadstations langs de snelweg.

De beste laadpaal voor thuis volgens elektriciens

De toekomst van elektrisch rijden

Ontwikkelingen in de 21e eeuw gaan zo snel dat het onzeker is wat de toekomst gaat brengen. Kijkend naar alle innovaties op dit moment, is het waarschijnlijk dat de elektrische auto daar een prominente rol in gaat spelen. In de nabije toekomst zal een groot deel van de benzinestations uitbreiden met laadpunten voor elektrische auto’s. Er worden ook al experimenten gedaan met draadloos opladen (met het gebruik van magnetisme), dus of we over 20 jaar nog steeds moeten stekkeren blijft nog maar de vraag.