Ja, bij het uitbreiden van een groepenkast is het belangrijk om rekening te houden met de belasting van de bestaande groepen. Elke groep in de groepenkast heeft een maximale belastbaarheid die niet overschreden mag worden. Als je nieuwe elektrische circuits toevoegt, moet je ervoor zorgen dat de totale belasting van de bestaande en nieuwe circuits binnen de capaciteit van de groepenkast blijft.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen bij het beoordelen van de belasting van de bestaande groepen:

  1. Identificeer de belasting: Maak een inventarisatie van de apparaten, verlichting en andere elektrische apparatuur die op elke bestaande groep is aangesloten. Noteer het geschatte vermogen (in watt) van elk apparaat.
  2. Bereken de totale belasting: Tel de geschatte vermogens van alle apparaten op elke groep bij elkaar op om de totale belasting per groep te bepalen.
  3. Controleer de maximale belasting: Controleer de specificaties van de bestaande groepen en zekeringen om de maximale belasting te bepalen die elke groep aankan. Dit kan worden vermeld op de zekeringen, schakelaars of in de documentatie van de groepenkast.
  4. Vergelijk met de capaciteit: Vergelijk de totale belasting van de bestaande groepen met de maximale capaciteit van de groepenkast. Zorg ervoor dat de totale belasting binnen de capaciteit blijft en dat er voldoende speling is voor toekomstige uitbreidingen.

Als de totale belasting van de bestaande groepen de capaciteit van de groepenkast nadert of overschrijdt, moet je mogelijk overwegen om de belasting te verdelen over meerdere groepen of de groepenkast te upgraden naar een grotere capaciteit. Dit kan de veilige werking van het elektrische systeem waarborgen en overbelasting voorkomen.

Het is raadzaam om een professionele elektricien te raadplegen bij het beoordelen van de belasting en het plannen van een groepenkastuitbreiding. Een elektricien kan de belasting berekenen, de juiste componenten selecteren en ervoor zorgen dat de groepenkast voldoet aan de geldende normen en veiligheidsvoorschriften.