In de meeste gevallen hoef je jouw bestaande elektrische apparaten niet aan te passen of te vervangen bij het uitbreiden van een groepenkast. Het doel van het uitbreiden van de groepenkast is om extra circuits en stroomcapaciteit toe te voegen om nieuwe apparatuur of belastingen te ondersteunen, zonder de bestaande apparaten te beïnvloeden.

Bij het uitbreiden van de groepenkast worden nieuwe groepen en zekeringen toegevoegd, en mogelijk ook aardlekschakelaars en andere beveiligingscomponenten. Deze nieuwe groepen zijn bedoeld om de belasting te verdelen en ervoor te zorgen dat de stroomvoorziening voldoende is voor de nieuwe apparatuur of belastingen.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de totale belasting van de groepenkast binnen de capaciteit van de hoofdaansluiting en de nieuwe groepen blijft. Als je van plan bent om aanzienlijke wijzigingen aan te brengen in jouw elektrische installatie of nieuwe apparaten met een hoog vermogen wilt toevoegen, kan het nodig zijn om de totale belasting te evalueren en mogelijk bestaande apparaten aan te passen of te vervangen om overbelasting te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je apparaten met een hoog vermogen verplaatst naar nieuwe groepen met voldoende stroomcapaciteit.

Het is altijd raadzaam om een professionele elektricien te raadplegen bij het uitbreiden van de groepenkast. Ze kunnen jouw specifieke situatie beoordelen, de belastingberekeningen uitvoeren en advies geven over eventuele aanpassingen die nodig zijn aan bestaande apparaten om ervoor te zorgen dat jouw elektrische installatie veilig en efficiënt blijft functioneren.