Moet ik extra ruimte reserveren in de nieuwe groepenkast voor toekomstige uitbreidingen?

Als je verwacht dat je in de toekomst extra elektrische apparaten of circuits aan je woning wilt toevoegen, kan het verstandig zijn om extra ruimte in de groepenkast te reserveren. Het is altijd gemakkelijker en kosten effectiever om extra ruimte van tevoren te plannen, in plaats van later wijzigingen aan te brengen.

Bij het plannen van de groepenkast moet je rekening houden met de volgende aspecten:

  1. Voldoende vrije groepen: Zorg ervoor dat je voldoende vrije groepen hebt voor toekomstige uitbreidingen. Elk elektrisch apparaat of circuit moet zijn eigen groep hebben om overbelasting te voorkomen.
  2. Fysieke ruimte: Reserveer fysieke ruimte in de groepenkast voor extra schakelaars en aardlekschakelaars. Dit kan betekenen dat je een grotere groepenkast moet kiezen of ruimte moet vrijhouden in de bestaande kast.
  3. Overleg met een elektricien: Het is altijd verstandig om een professionele elektricien te raadplegen bij het plannen van je groepenkast. Ze kunnen je helpen bij het bepalen van de benodigde capaciteit en je adviseren over de beste oplossingen voor toekomstige uitbreidingen.

Door extra ruimte te reserveren in de groepenkast voor toekomstige uitbreidingen, kun je flexibiliteit behouden en mogelijke complicaties en kosten vermijden wanneer je later wijzigingen wilt aanbrengen.