Moet ik de rookmelders aansluiten op het elektriciteitsnet?

Rookmelders kunnen op twee verschillende manieren worden gevoed: via het elektriciteitsnet (bedrade rookmelders) of met behulp van batterijen (batterijgevoede rookmelders).

  1. Bedrade rookmelders: Bedrade rookmelders worden aangesloten op het elektriciteitsnet en zijn meestal voorzien van een batterijback-up voor het geval de stroom uitvalt. Deze rookmelders worden vaak geïnstalleerd in woningen die al bedrading hebben voor rookmelders of waar een professionele installatie is uitgevoerd. Ze vereisen doorgaans een aansluiting op een geschikte voedingsbron in het plafond of de muur, zoals een elektriciteitskabel.
  2. Batterijgevoede rookmelders: Batterijgevoede rookmelders werken op batterijen en vereisen geen bedrading of aansluiting op het elektriciteitsnet. Ze zijn eenvoudig zelf te installeren en kunnen op elke gewenste locatie worden geplaatst. Batterijgevoede rookmelders zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en flexibiliteit bij het plaatsen ervan.

Het is belangrijk om te vermelden dat sommige gebouwen, afhankelijk van de lokale bouwvoorschriften, vereisen dat rookmelders bedraad worden aangesloten op het elektriciteitsnet met een batterijback-up voor extra betrouwbaarheid.

Raadpleeg altijd de installatie-instructies van de specifieke rookmelders die je hebt of wilt aanschaffen. Deze instructies geven duidelijk aan of de rookmelders bedraad moeten worden aangesloten of op batterijen werken. Daarnaast moet je ook de lokale bouwvoorschriften en voorschriften raadplegen, omdat deze kunnen variëren met betrekking tot de vereisten voor het aansluiten van rookmelders op het elektriciteitsnet.