Moet ik de bestaande bedrading aanpassen wanneer ik een groep bijplaats?

Bij het bijplaatsen van een groep in een groepenkast is het niet altijd nodig om de bestaande bedrading aan te passen. Of aanpassingen nodig zijn, hangt af van de specifieke situatie en de belastingseisen van de nieuwe groep.

Hier zijn enkele scenario’s waarin aanpassingen aan de bedrading nodig kunnen zijn:

  1. Verhoogde belasting: Als de nieuwe groep een hogere belasting vereist dan de bestaande bedrading aankan, kan het nodig zijn om de bedrading te vervangen door een dikkere draad met een grotere stroomcapaciteit. Dit is belangrijk om oververhitting en brandgevaar te voorkomen.
  2. Nieuwe circuits: Als de nieuwe groep nieuwe circuits bedient, kan het nodig zijn om bedrading toe te voegen om deze circuits van stroom te voorzien. Dit kan vereisen dat er nieuwe bedrading wordt gelegd vanaf de groepenkast naar de locatie waar de circuits zich bevinden.
  3. Veiligheidsvoorschriften: In sommige gevallen kunnen veiligheidsvoorschriften vereisen dat bepaalde circuits of apparaten worden gevoed door aparte bedrading. Dit kan betekenen dat er nieuwe bedrading moet worden geïnstalleerd om aan deze voorschriften te voldoen.

Het is belangrijk om een gekwalificeerde elektricien te raadplegen voordat je besluit om een groep bij te plaatsen. Een elektricien kan jouw elektrische installatie beoordelen, de belasting berekenen en bepalen of aanpassingen aan de bedrading nodig zijn. Ze kunnen ook advies geven over de juiste dimensionering van de bedrading en ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende voorschriften en normen voor elektrische installaties. Het werken met elektriciteit vereist expertise en het is belangrijk om de veiligheid te waarborgen.