Als je huidige groepenkast al vol is en er geen vrije sleuven beschikbaar zijn, kan het lastig zijn om een kookgroep of fornuisgroep te installeren zonder aanpassingen aan de groepenkast. In zo’n geval zijn er verschillende opties die je kunt overwegen:

  1. Groepenkast uitbreiden: Je kunt overwegen om je groepenkast uit te breiden door een grotere kast te installeren of extra modules toe te voegen aan de bestaande groepenkast. Dit vereist echter kennis van elektrische installaties en het is raadzaam om dit door een professionele elektricien te laten doen.
  2. Groepenkast vervangen: Als je groepenkast oud is of niet voldoet aan de huidige normen, kun je overwegen om de gehele groepenkast te laten vervangen door een grotere en modernere kast. Dit biedt de mogelijkheid om voldoende ruimte te creëren voor een kookgroep of fornuisgroep, evenals eventuele toekomstige uitbreidingen.
  3. Verdelen van belasting: Een andere optie is om de belasting van de bestaande groepen te herverdelen, zodat er ruimte vrijkomt voor een kookgroep of fornuisgroep. Dit kan betekenen dat je andere apparaten op een andere groep plaatst of dat je de elektrische bedrading herconfigureert. Het is belangrijk om dit door een professionele elektricien te laten doen om ervoor te zorgen dat de herverdeling van de belasting veilig en conform de geldende voorschriften gebeurt.

Het is altijd raadzaam om een professionele elektricien te raadplegen voordat je wijzigingen aanbrengt aan je groepenkast. Een elektricien kan de huidige situatie beoordelen, mogelijke oplossingen voorstellen en de installatie veilig en conform de geldende voorschriften uitvoeren. Op die manier kun je ervoor zorgen dat de installatie van de kookgroep of fornuisgroep veilig en betrouwbaar is.