Kan een thuisaccu worden opgeladen vanuit het elektriciteitsnet naast zonne-energie?

Ja, een thuisaccu kan worden opgeladen vanuit het elektriciteitsnet naast het gebruik van zonne-energie. Thuisaccu’s hebben meestal een tweerichtingsstroom, wat betekent dat ze kunnen worden opgeladen vanuit het elektriciteitsnet en ontladen om elektriciteit aan het net te leveren of aan het huishouden te leveren wanneer dat nodig is.

Wanneer je een thuisaccu hebt geïnstalleerd en verbonden bent met het elektriciteitsnet, kun je ervoor kiezen om de accu op te laden op momenten dat de elektriciteitskosten lager zijn, zoals ‘s nachts wanneer de vraag naar elektriciteit meestal lager is. Dit kan helpen om de totale energiekosten te optimaliseren. Tijdens piekuren of stroomuitval kan de opgeslagen energie in de thuisaccu worden gebruikt om het huishouden van stroom te voorzien.

Naast het opladen vanuit het elektriciteitsnet, kan een thuisaccu ook worden opgeladen met behulp van zonne-energie. Als je zonnepanelen op je woning hebt geïnstalleerd, kan de thuisaccu overdag worden opgeladen met de overtollige zonne-energie die niet direct in het huishouden wordt gebruikt. Deze opgeslagen zonne-energie kan later worden gebruikt wanneer de zon niet schijnt, zoals ‘s avonds of op bewolkte dagen.

De mogelijkheid om een thuisaccu zowel vanuit het elektriciteitsnet als vanuit zonne-energie op te laden, biedt flexibiliteit en optimalisatiemogelijkheden voor het beheer van de energie in je huishouden. Het stelt je in staat om te profiteren van goedkopere elektriciteitstarieven, overtollige zonne-energie op te slaan en een betrouwbaardere stroomvoorziening te hebben, vooral tijdens stroomuitval of piekbelastingen.