Is het mogelijk om meerdere aardlekschakelaars in een groepenkast te hebben?

Ja, het is mogelijk om meerdere aardlekschakelaars in een groepenkast te hebben. In feite wordt dit vaak aanbevolen om een betere bescherming en segmentering van het elektrische systeem te bieden.

Een groepenkast is een verdeelkast waarin de stroomonderbrekers, aardlekschakelaars en andere elektrische componenten zich bevinden. Elke aardlekschakelaar is meestal verbonden met een specifieke groep of circuit in het huis. Door meerdere aardlekschakelaars te installeren en deze aan te sluiten op verschillende groepen, kan de impact van een aardlek beperkt blijven tot een specifieke groep of circuit, in plaats van het hele elektrische systeem te beïnvloeden.

Het aantal aardlekschakelaars dat je in een groepenkast kunt hebben, hangt af van de grootte van de kast en het ontwerp van het elektrische systeem. Het is belangrijk om de capaciteit en specificaties van de groepenkast te controleren om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor het plaatsen van meerdere aardlekschakelaars.

Het hebben van meerdere aardlekschakelaars biedt voordelen, zoals betere bescherming tegen aardlekken, identificatie van specifieke circuits met aardlekproblemen en minder kans op het volledig uitschakelen van het elektrische systeem in geval van een aardlek. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de groepenkast correct is bedraad, dat de aardlekschakelaars correct zijn geïnstalleerd en dat het elektrische systeem regelmatig wordt geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles goed functioneert en voldoet aan de geldende elektrische veiligheidsnormen.