Is elektrisch tanken gratis?

Nee, elektrisch tanken is over het algemeen niet gratis. Hoewel elektriciteit vaak goedkoper is dan benzine of diesel, brengen laadpunten meestal kosten in rekening voor het opladen van elektrische voertuigen. Deze kosten kunnen variëren, afhankelijk van de laadpaalexploitant en het soort laadpunt dat wordt gebruikt. Sommige laadpunten hanteren een vast tarief per kilowattuur (kWh), terwijl andere een tarief per minuut of een combinatie van beide kunnen hebben.

Daarnaast zijn er verschillende soorten laadpunten, zoals openbare laadpalen, snellaadstations en laadpunten bij specifieke locaties zoals winkelcentra of parkeergarages. Elk van deze laadpunten kan zijn eigen tarieven hanteren. Soms bieden bepaalde bedrijven, gemeenten of andere organisaties gratis opladen aan op specifieke locaties als een stimulans voor elektrisch rijden, maar dit is niet de norm.

Het is belangrijk om te controleren welke tarieven van toepassing zijn op het specifieke laadpunt dat je wilt gebruiken, omdat de kosten kunnen variëren. Je kunt vaak de tarieven vinden op de laadpaal zelf, op laadpas-apps of websites die informatie verstrekken over laadpunten.