Is douchen met een boiler goedkoper dan gas?

Over het algemeen is douchen met een boiler op elektriciteit vaak duurder dan douchen met gas. Dit heeft te maken met de efficiëntie van de energieomzetting en de kosten per eenheid energie. Hier zijn enkele redenen waarom douchen met een gasboiler meestal goedkoper is dan met een elektrische boiler:

 1. Energie-efficiëntie:
  • Gas is een efficiëntere energiebron dan elektriciteit bij het verwarmen van water. Bij de omzetting van energie naar warmte is er minder energieverlies bij gasverwarming.
 2. Kosten per eenheid energie:
  • De kosten per eenheid energie (kosten per kilowattuur of kosten per kubieke meter gas) variëren, maar in veel regio’s is gas goedkoper dan elektriciteit.
 3. Stroomverliezen:
  • Elektriciteit moet door het elektriciteitsnetwerk worden getransporteerd van de centrale naar jouw huis. Tijdens dit transport zijn er energieverliezen, terwijl gas lokaal wordt geleverd met minder verliezen.
 4. Type boiler:
  • In veel huizen worden gasboilers gebruikt, omdat gas efficiënter is bij het verwarmen van water. Elektrische boilers kunnen duurder zijn in gebruik vanwege hogere elektriciteitskosten.

Echter, de keuze tussen gas en elektriciteit hangt ook af van de beschikbaarheid van gasaansluitingen en de kosten van installatie. Daarnaast is het belangrijk om te overwegen dat gas een fossiele brandstof is en elektrische boilers, vooral als ze worden gevoed door hernieuwbare energiebronnen, milieuvriendelijker kunnen zijn.

Het is raadzaam om de energiekosten in jouw specifieke regio te vergelijken en de meest actuele tarieven te gebruiken voor een nauwkeurige kostenanalyse.