Is A++++ nul op de meter?

Hoewel een apparaat met een energielabel A++++ extreem energiezuinig is, betekent dit niet automatisch “nul op de meter”. Het energielabel beoordeelt de energie-efficiëntie van een specifiek apparaat, zoals een koelkast, wasmachine of televisie, op een schaal van A+++ (zeer zuinig) tot G (weinig zuinig).

“Nul op de meter” verwijst meestal naar een woning die evenveel energie opwekt als verbruikt, waardoor het netto-energieverbruik nul is. Dit wordt vaak bereikt door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, die de energieproductie compenseren voor het energieverbruik in de woning.

Een apparaat met een energielabel A++++ is zeer efficiënt in termen van energieverbruik, maar het betreft alleen dat specifieke apparaat. Het heeft geen invloed op andere energieverbruikers in huis of op het totale energieverbruik van de woning.

Als je streeft naar “nul op de meter” voor jouw hele woning, zou je moeten overwegen om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het installeren van zonnepanelen, het verbeteren van de isolatie en het gebruik van energiezuinige apparaten in combinatie met bewust energiegebruik.