Het aantal benodigde zonnepanelen om een hoger energielabel te verkrijgen, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de huidige energieprestatie van de woning, het energieverbruik, de efficiëntie van de zonnepanelen en de beschikbare ruimte op het dak. Om een nauwkeurige schatting te krijgen, is het raadzaam om een erkend energieprestatieadviseur te raadplegen.

Hier zijn enkele overwegingen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen voor een hoger energielabel:

 1. Energiebehoefte van de woning:
  • Het energieverbruik van de woning bepaalt gedeeltelijk hoeveel zonnepanelen nodig zijn. Als de woning veel elektriciteit verbruikt, zijn mogelijk meer zonnepanelen nodig om aan die behoefte te voldoen.
 2. Efficiëntie van zonnepanelen:
  • De efficiëntie van zonnepanelen varieert, en dit kan van invloed zijn op de hoeveelheid opgewekte energie. Modernere, efficiëntere zonnepanelen kunnen meer elektriciteit genereren met minder oppervlakte.
 3. Beschikbare dakruimte:
  • De beschikbare ruimte op het dak bepaalt hoeveel zonnepanelen kunnen worden geïnstalleerd. Een groter dakoppervlak biedt de mogelijkheid om meer panelen te plaatsen.
 4. Gewenst energielabel:
  • Het gewenste energielabel speelt een rol. Als het doel is om naar een hogere energieklasse te gaan, zijn mogelijk meer zonnepanelen nodig om een aanzienlijke impact te hebben op de energieprestatie.
 5. Oriëntatie en hellingshoek van het dak:
  • De oriëntatie en hellingshoek van het dak ten opzichte van de zon hebben invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Een gunstige oriëntatie en hellingshoek kunnen resulteren in een betere energieopbrengst.